Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Rosinjače

Očevo tijelo skriva im šuma, svijeću pale na majčinu grobu

svijeća
arhiva
03.12.2010.
u 16:10

Nakon toliko vremena izgubio sam nadu da ćemo ga pronaći, kaže stariji sin Goran, koji je tog kobnog 5. prosinca 1991. na položaj stigao s ocem Mihajlom

– Nakon 19 godina već sam izgubio svaku nadu da ćemo ga pronaći. Svake se godine pred godišnjicu smrti pokreće i intenzivira pitanje izvlačenja njegova tijela, krene priča o razminiranju šume, a onda opet prođe godinu dana – razočarano kaže Goran, stariji sin Osječanina Mihajla Pelegrina, koji je s još 15 suboraca u izravnom okršaju s nadirućim srpskim postrojbama poginuo 5. prosinca 1991. u šumi Rosinjači između Osijeka i Tenje.

Otišao pomoći suborcima

No, dok su noću suborci iz 106. brigade uspjeli izvući tijela petnaestorice hrabrih branitelja, tijelo M. Pelegrina već gotovo dva desetljeća skriva šuma koju je sadila davno nestala Tvornica žigica za svoj repromaterijal.

– Postoji čovjek iz Tenje koji ga je navodno zakopao i zna gdje je tijelo, no šuma je, osim što je minirana, tijekom svih ovih godina zarasla i teško mu se orijentirati – dodaje Goran, koji je i sam tog kobnog dana išao u proboj pomoći napadnutim braniteljima. Imao je tad 20 godina, uspio je pobjeći iz JNA, skrivao se mjesec dana u Zagrebu, potom vratio u Osijek i s ocem prijavio u dragovoljce.

– Stigli smo na teren zajedno pa se razdvojili. Otišao je naprijed pomoći petnaestorici naših dečki zarobljenih u šumi. Drugi su se vraćali po njega, ali više ga nisu našli – kaže Goran, koji s mlađim bratom Darijem ocu svijeću pali ispred spomen-obilježja u Rokovoj ulici i na centralnom groblju, ali i na grobu majke koja je umrla prije 10 godina.

Dokumentarni film

Svijeće će – u sjećanje na poginule pripadnike 106. brigade koja je tog, najkrvavijega ratnog dana u Osijeku koji je gorio od Sarvaša do Ivanovca, izgubila 26 suboraca – sutra upaliti i članovi UHDDR-a sveti Rok. Suboraca, čije je zadnje javljanje u stožer bilo radi traženja municije, prisjetit će se i prikazivanjem dokumentarnog filma.

– Šuma ima 40 hektara, razminirano je samo 40.000 kvadrata, na kojima smo pokušavali pronaći tijelo. Znam da ima bitnijih prostora za ukloniti mine, no nakon 20 godina, red je našeg Mihajla dostojno pokopati – kaže čelnik UHDDR-a Zlatko Bebek.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
davor_zg
04:44 04.12.2010.

hvala ti, i tvojem tati ja bio onda (sada 19 god kasnije) oko osijeka hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije