Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH ZLOČINA

Obilježeno 30 godina od dana kada je 51 mještanin Lovasa natjeran u minsko polje

Dubravka Petric/PIXSELL
18.10.2021.
u 16:02

Kada je riječ o ratnom zločinu u Lovasu još 2007. godine u Beogradu je pokrenuta istraga protiv 14 osumnjičenih za ratni zločin koji se terete za ubojstvo 69 civilnih žrtava u Lovasu.

Na današnji dan je u Lovasu, selu nedaleko od Vukovara, prije točno 30 godina počinjen jedan od najsvirepijih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata. Toga dana je skupina od 51 mještanina Lovasa, od strane paravojnih formacija i pod prijetnjom oružjem, natjerana u minsko polje. Tom prilikom poginula je 21 osoba dok ih je 14 ranjeno.  

U spomen na poginule mještane danas su podno spomen obilježja na ulazu u Lovas zapaljene svijeće i položeni vijenci. Govoreći o događanjima prije 30 godina načelnica Općine Lovas Tanja Cirba je kazala kako su toga dana mještani dotjerani na livadu s djetelinom.

-Za taj ratni zločin nitko nije odgovarao. Toga dana je još 23 Lovaščana ubijeno u svojim kućama, garažama i podrumima. U domovinskom ratu stradalo je 89 mještana Lovasa, istakla je Cirba.

Podsjetila je i kako su poslije sloma obrane Lovasa mještani nesrpske nacionalnosti bili u kućnim pritvorima. Morali su nositi oznake kako bi ih se prepoznalo, tjerani su na prinudni rad, a premlaćivanja, zastrašivanja i slične stvari bile su uobičajena pojava. Srušena je katolička crkva u selu, a Lovas je promijenio naziv u Dušanovo.  

Vijenac u spomen na ubijene položio je i župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić koji je rekao kako se nada da će svi oni koji su odgovorni za ovaj zločin jednog dana stati pred lice pravde.

Obljetnici ovoga ratnog zločina u Lovasu nazočile se u i Žene u crnom iz Beograda koji navode kako pravda za počinjeni ratni zločin u Lovas nije niti izbliza zadovoljena.

-Nalogodavci ovoga ratnoga zločina nikada nisu odgovarali. Uz to zabrinuti smo i što je u Srbiji suočavanje s prošlosti zaustavljano, a na djelu je jaka propaganda koja slavi ratne zločince. U Srbiji osuđeni ratni zločinci se pozivaju u televizijske emisije, oni imaju promocije knjiga i postaju uvaženi dio zajednice, rekla je koordinatorica Žena u crnom Staša Zajović.

Kada je riječ o ratnom zločinu u Lovasu još 2007. godine u Beogradu je pokrenuta istraga protiv 14 osumnjičenih za ratni zločin koji se terete za ubojstvo 69 civilnih žrtava u Lovasu. Tijekom godina donošene su presude i poništavanje da b Prizivni sud u Beogradu donio konačnu presudu prema kojoj su dvije ranije osuđene osobe (Milan Devčić i Željko Krnjajić) sada oslobođene dok su presude ostalim osuđenima umanjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije