Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognanička kolona 8.000 građana

Ilok danas obilježava 30 godina od progonstva

Progon stanovnika Iloka 1991.
Youtube
17.10.2021.
u 10:57

Progonstvu Iločana prethodio je slom obrane Lovasa, koji se dogodio 10. listopada. Dva dana kasnije, 12. listopada, građanima Iloka dan je ultimatum da JNA predaju naoružanje koje posjeduju.

Kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca kod spomenika „Svjetlost dolazi“, koje je najavljeno za 18:30 sati, danas se obilježava 30. godina od progonstva mještana Iloka.

Progonstvu Iločana prethodio je slom obrane Lovasa, koji se dogodio 10. listopada. Dva dana kasnije, 12. listopada, građanima Iloka dan je ultimatum da JNA predaju naoružanje koje posjeduju. Slijedom toga ultimatuma 13. listopada održan je referendum na kojem se 71 posto Iločana izjasnilo protiv predaje naoružanja dok je njih 73 posto izjasnilo se za zajedničko iseljenje iz Iloka. S obzirom na rezultat referenduma u Šidu su, 14. listopada 1991. godine, predstavnici grada Iloka i JNA potpisali Sporazum o iseljavanju lokalnog stanovništva Iloka, Šarengrada i Bapske.

Bio je to dokument koji je omogućio da 17. listopada, od ranih jutarnjih sati, krene iseljavanje Iločana. Prethodnu je predano oružje JNA da bi se oko 8 sati ujutro počela formirati prognanička kolona koju su činili mještani sa svojim automobilima, traktorima i drugim vozilima. Ilok je toga dana napustilo oko 8.000 njegovih građana. 

Ključne riječi

Komentara 4

ST
Startrack
14:59 17.10.2021.

Ja kolko se sjecam Tudjman je rekao dasu imali tek tolko hosovaca dobrovoljaca, bez ikakvog teskog naoruzanja onda, dasu morali pustit neke gradove i izabrat jedan daga brane i izabrali su Vukovar.

Avatar spin
spin
11:41 17.10.2021.

To je bio sramotan čin. Trebalo se boriti kao i za Vukovar. No kad se već dogodilo, zašto se ovo nikada ne spominje kao argument protiv velikosrpske antihrvatske politike koja je doslovno isstjerala s ognjišta cijeli jedan grad. Srbe u Krajini jednako tako na bijeg nisu nagnali Hrvati, već su to organizirali njihovi moćnici koji su rat i započeli.

DU
Deleted user
12:29 17.10.2021.

Tek kada Srbija za takve i slične zločine preuzme PUNU odgovornost može što se mene tiče ući u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije