Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD na rubu poraza

Obamina strategija u Iraku, Siriji i Afganistanu se raspala! Na redu je Putin!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
01.10.2015.
u 22:00

Najveći je neuspjeh program obuke i naoružavanja. Brojni vojnici koji su kroz njega prošli prelaze na drugu stranu

Više od 90 milijardi dolara koliko su Sjedinjene Države do sada investirale u borbu protiv terorizma nije dalo željene efekte. Štoviše, trenutačno bi se moglo ustvrditi da se američka strategija u Afganistanu, Iraku i Siriji potpuno raspala, i to tako da sav taj potrošeni novac donosi dobrobiti onima protiv kojih je taj rat poveden.

Dvije velike operacije, onu u Iraku i onu u Afganistanu, Obama je naslijedio od svoga prethodnika. Njegova strategija, koja je obuhvaćala izvlačenje američkih trupa nakon što su lokalne snage sigurnosti prošle temeljitu obuku i dobile naoružanje, pokazala se potpuno neuspješnom zato što su se oni koji su bili uključeni u te programe pridružili neprijateljskoj strani (ISIL, talibani i druge ekstremističke organizacije) i tako su postali dio problema, a ne dio rješenja.

U Afganistanu se popriličan broj pripadnika tamošnje vojske pridružio talibanima, a pobunjena sirijska oporba, koju je Obama vidio kao snagu koju treba podržati i naoružati kako bi se borila protiv režima Bashara al-Assada, u velikom broju pridružuje se Nusra fronti i Islamskoj državi. U Iraku, u kojem je operacija osposobljavanja vojske bila najopsežnija i najskuplja, događaju se potpuno iste stvari. Problemi su eskalirali na svim bliskoistočnim frontovima, a Obama nema previše izbora. Sve to pokazuje da je samo izuzetno mnogo američkih vojnika na terenu jamstvo za kakav-takav mir. Kako Obama više ne želi u taj dio svijeta slati stotine tisuća američkih vojnika, mogućnosti za samostalno rješavanje opasnih sukoba u spomenute tri zemlje gotovo da više i nema.

Stoga je vrlo izgledno da će se Barack Obama dogovoriti s Vladimirom Putinom i pristati na to da se Rusija uključi u vojno rješavanje bliskoistočnih ratova koji već punih 14 godina destabiliziraju cijelu širu regiju. U posljednjih mjesec dana Putin je na primjeru Sirije pokazao da nije neodlučan i da točno zna što treba učiniti. Za govornicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda vrlo je precizno i bez imalo oklijevanja kazao da su zapadni saveznici na čelu sa SAD-om kreirali kaos. Bude li Putin uspješan u rješavanju te izuzetno opasne krize, ugled SAD-a kao najveće svjetske sile bit će nepovratno narušen.

>>Rusi izveli prve napade u Siriji. Putin: Uništimo teroriste na okupiranom teritoriju

>>Potpuni poraz ISIL-a glavni preduvjet za mirnu i stabilnu Siriju

Komentara 70

BE
BezobrazniPingvin
22:18 01.10.2015.

Svako carstvo ima svoj vijek trajanja,tako i američko.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:10 01.10.2015.

Obama salutira svojim gospodarima- oku i šestaru.

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
22:46 01.10.2015.

Američka strategija nikad i nije bila poraziti neprijatelje ili ekstremiste, već samo da ratovi što duže traju, da se kotrlja novac od prodaje oružja, da se troše rezerve ili resursi neke države, da ekonomski rivali SAD-a pate sa raznim ratnim žarištima. U tome su poprilično uspjeli i uspijevaju i dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije