Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI PREDSJEDNIK U NJEMAČKOJ

Obama i Merkel žele ubrzati Transatlantski gospodarski i investicijski sporazum

Obama u Njemačkoj
Foto: Reuters
1/6
24.04.2016.
u 11:50

Američki predsjednik će se osim s njemačkom kancelarkom u Hannoveru susresti i s čelnicima Francuske, Italije i Velike Britanije, a tema razgovora bit će terorizam i izbjeglička kriza

Američki predsjednik Barack Obama dolazi u nedjelju u dvodnevni posjet Njemačkoj gdje će, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvoriti Međunarodni sajam u Hannoveru a u ponedjeljak će se u istom gradu Obama i Merkel sastati s čelnicima Francuske, Italije i Velike Britanije.

Nakon dolaska u Hannover, njemačka kancelarka i američki predsjednik će, prije nego što će predvečer zajednički otvoriti ovogodišnji Sajam u Hannoveru čiji je zemlja-partner ove godine SAD, razgovarati o političkim i gospodarskim odnosima.

Jedna od glavnih tema razgovora Angele Merkel i Baracka Obame trebala bi biti pregovori oko Transatlantskog gospodarskog i investicijskog sporazuma (TTIP) pri čemu se oboje državnika zalažu za ubrzanje pregovora.

Uoči dolaska Baracka Obame u Hannoveru su održani prosvjedi protiv TTIP-a koje su zajednički organizirali predstavnici nevladinih organizacija i sindikata a na kojima je, prema nekim procjenama, sudjelovalo više od 50.000 prosvjednika.

Protivnici TTIP-a se prije svega protive izjednačavanju nekih standarda, pogotovo u području zaštite potrošača, što bi rezultiralo smanjenjem zaštite u Europskoj uniji što je njemačka kancelrka uoči Obaminog dolaska još jednom demantirala.

I njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Sigmar Gabirel upozorio je na posljedice ukoliko ne dođe do dogovora o TTIP-u.

Posjet Baracka Obame se nastavlja i u ponedjeljak zajedničkim obilaskom sajma s Angelom Merkel na kraju kojeg bi Obama trebao održati govor. Poslijepodne je predviđen sastanak s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i premijerima Italije i Velike Britanije Mateom Renzijem i Davidom Cameronom.

Na mini-summitu bi trebalo prije svega biti riječi o globalnoj borbi protiv terorizma i rješavanju izbjegličke krize.

S obzirom na to da predsjednički mandat Baracka Obame ističe krajem godine, smatra se da je ovo posljednji posjet 44. predsjednika SAD-a Njemačkoj.

>> Američki štit: Obama brani istok Europe

Komentara 27

ST
stomugromova
12:37 24.04.2016.

TTIP gura judeomasonerija ne bi li do kraja porobila EU i ostvarila za svoje korporacije povlašteni položaj.EU ne treba SAD niti njene osvajačke korporacije,a pogotovo ne zločinačke projekte trovanja populacije poput Monsanta i GMO otrova,te farmakološkje industrije cjepiva iza kojih stoje Rockfelleri i Rothschildi.

GO
++Gospodin++
08:37 25.04.2016.

ukoliko dođe do dogovora o TTIP-u....zaboravite radnicka prava....zaboravite europske standarte zastite hrane...

DU
Deleted user
13:44 24.04.2016.

TPP -> prvi veliki korak do novog globalnog poretka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije