Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKE BAZE UTIHNULE

Nuklearnu eksploziju Rusi prikrivaju kao što su Černobil? ' I dalje nastoje sakriti istinu'

Černobil
Foto: Reuters
1/2
19.08.2019.
u 15:09

U eksploziji je poginulo petero znanstvenika koje je Rusija proglasila nacionalnim herojima.

Dvije ruske istraživačke baze koje prate razinu radioaktivnosti 'utihnule su' u danima nakon eksplozije nuklearnog projektila što pridonosi strahu kako je došlo do prikrivanja, piše Daily Mail. 

Lassina Zerbo, koji vodi organizaciju za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih ispitivanja, otkrila da je su dvije istraživačke baze koje su najbliže bazi Arkhanelsk bile "offline" dva dana nakon nesreće. Nakon što su ih kontaktirali, postaje u Dubni i Kirovu rekli su Zerbo kako su imali problema s "komunikacijskom mrežom".

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin

Međutim, stručnjaci za oružje pak vjeruju kako bi to mogao biti dio operacije u stilu prikrivanja Černobila kako bi se prikrio jačina eksplozije, nakon što je ruska Vlada u početku odbila otkriti da je eksplozija uopće došla iz nuklearnog izvora. 

Izvršni direktor Udruge za kontrolu oružja Daryl Kimball izjavio je za Wall Street Journal kako je jako čudna slučajnost da su te istraživačke baze prestale slati podatke i to nakon incidenta koji se dogodio 8. kolovoza.  

Nakon što se pokazalo da je porasla razina radijacije u području eksplozije za 16 puta, Kremlj je priznao kako je riječ o eksploziji u kojoj je bio i nuklearni izvor energije. Međutim, od tada Rusija je odbila objaviti bilo kakve detalje. 

U nedjelju je otkriveno kako je medicinski tim, koji je liječio ranjene znanstvenike koji su preživjeli eksploziju, hitno poslan u Moskvu na medicinske testove. Kasnije se saznalo da je jednom od doktora detektiran Cezij-137, radioaktivni isotop koji je nusproizvod nuklearne fizije Uranija-385.

Daily Mail navodi kako su pobrisani svi medicinski podatci od strane ruske tajne službe, a kako su preživjeli morali potpisati dokument prema kojem neće nikada otkriti detalje događaja. 

Jedan do doktora iz bolnice u Arkhangelsku usporedio je situaciju sa Černobilom i naveo kako 33 godine kasnije ruska vlada nije naučila ništa. 

- I dalje nastoje sakriti istinu, kazao je neimenovani doktor. 

U eksploziji je poginulo petero znanstvenika koje je Rusija proglasila nacionalnim herojima. 
 

Ključne riječi

Komentara 12

FO
fobos
19:37 19.08.2019.

uran-385....aha to mora da je novi tek jučer otkriveni pa još nitko za njega ne zna ,osim ovih iz VL....strašno jbt

AA
aabbcc
16:10 19.08.2019.

Rusi prikrivaju ... Pa nisu udareni u glavu pa da se hvale glupostima i stradanju strucnjaka.

MA
marsovac
16:33 19.08.2019.

hi, hi,hi,.....ja mislio oni testirali frizider, televiziju, auto,...nesto sto treba narodu,....kalasnjikov i uran su domena rusa,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije