Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA

Radijacija narasla između 4 i 16 puta nakon raketne nesreće

Projektil - ilustracija
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS/PIXSELL
13.08.2019.
u 12:05

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta.

Razine radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. kolovoza narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koje su vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete s morske platforme, objavila je u utorak ruska meteorološka agencija, a prenosi TASS. 

Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije. 

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi, javio je AFP. 

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Foton
Foton
13:57 13.08.2019.

Rusi malo svijetle u mraku, a nasi rusofili preponosni na jos jedno dostignuce ruske znanosti, ljudi, novi izvori svjetlosti.

PA
PaterT
13:46 13.08.2019.

Koliko puta naraste radijacija (u odnosu na normalno pozadinsko zracenje) za vrijeme leta komercijalnim zrakoplovom? 100 (sto) puta.

PL
@ploto@
12:26 13.08.2019.

Gdje vam je Jeff Epstein nestao ?? Izgleda da Rottenschildi ne daju da se o tome piše .nego treba temu o Rusima trošiti do krajnjih granica.Taj lik koji se navodno ubio ( u što malo tko vjeruje ) bio jee naveći svodnik za potrebe judeomasonerije i njihovih partnera.Mislim da je čak i RKC poznata po pedoilskim aferama ,slabija od te grupacije kad se tiče podvođenja djece i raznih perverzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije