Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće Europe

Novinar u Vijeću Europe pokušao uhititi izraelskog šefa diplomacije

pupo-test
Foto: Marko Čuljat
1/2
22.02.2011.
u 21:00

David Cronin komentator je britanskog Guardiana, a prije godinu dana bezuspješno je na hodnicim azgrade Vijeća Europe pokušao uhiti i Tonyja Blaira

Nakon što je prije godinu dana bezuspješno pokušao uhititi Tonyja Blaira na hodnicima zgrade Vijeća Europe, irski novinar akreditiran u Bruxellesu David Cronin isto je pokušao i sa izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom. Nakon što je izraelski dužnosnik ušao u dvoranu u kojoj je planirao održati tiskovnu konferenciju, Cronin je prišao na desetak metara i glasno uzviknuo: "Gospodine Lieberman, izvršavam nad vama građansko uhićenje. Optuženi ste za apartheid! Molim vas pratite me do najbliže policijske postaje!"

Cronin gotovo da i nije dovršio rečenicu kada su na njega skočila dvojica pripadnika Liebermanova osiguranja koji su stajali sa strane, podvili mu ruke u ključ i odvukli ga iz sale dok su sve snimale televizijske kamere i fotoreporteri koji su nenadano pred svojim objektivima dobili neočekivano uzbudljiv prizor.

Nakon kraćeg zadržavanja Cronin je pušten, a o incidentu su počeli izvještavati svi značajniji svjetski mediji. Kako autor ovog teksta već godinama osobno poznaje irskog novinara, inače komentatora britanskog Guardiana, samo pola sata nakon što je snimka pokušaja građanskog uhićenja dospjela na internet, Cronin je za Večernji list pojasnio svoj čin.

- Odluku da pokušam uhititi Liebermana donio sam prije nekoliko dana kada sam se vratio iz Izraela. Prošli petak proveo sam u istočnom Jeruzalemu, a činilo mi se kao da se nalazim u irskom Derryju ili Belfastu ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Šokirao sam se vidjevši policajce i vojnike kako ispaljuju suzavac na djecu koja su na njih bacala kamenje. Apartheid je najblaža riječ za ono što sam vidio, a tvorac apartheida na izraelski način je upravo Lieberman kaže Cronin za Večernjak napominjući da će zbog svog pokušaja građanskog uhićenja vrlo vjerojatno izgubiti novinarsku akreditaciju, ali da mu zbog postupka nije ni malo žao.

Komentara 10

OB
-obrisani-
21:34 22.02.2011.

Svaka čast Davide , neka ima bar netko spreman da javno osudi bagru i ubojice!

OZ
ozujsko
21:54 22.02.2011.

konacno da ovim crnim kapicama neko nesto iskreno rece....

JA
jankoprekobrda
22:17 22.02.2011.

Izarel i izaraelci su najveci teroristi na svijetu i teroriziraju cijeli svijet, to kazu i ljudski iskreni zidovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije