Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi ministar Hajdaš ima tetovažu, 
bivši je HDZ-ovac, pušio je travu...

Najmlađi u Vladi: 
Ovaj esdepeovac 16 je dana mlađi od Marasa koji je dosad nosio tu "titulu"
05. travnja 2012. u 08:00 129 komentara 4969 prikaza
'24.09.2011., Gubasevo, Zabok - Otvorenje Krapinsko - zagorskog aerodroma koji ce biti namjenjen za slijetanje i polijetanje letjelica i ultralakih aviona. Dolaskom aviona u kojem je bio Krapinsko zag
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Zabočanin Siniša Hajdaš Dončić otac je osmogodišnje kćeri i jednogodišnjeg sina te jedan od mladih lavova SDP-a i miljenik premijera Zorana Milanovića. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, usavršavao se i u SAD-u, Bugarskoj i Slovačkoj na područjima lobiranja u EU, a u svibnju bi trebao doktorirati na Ekonomskom fakultetu u Splitu s disertacijom o turističkim klasterima. Ulaskom u Kukuriku vladu ovaj 37-godišnjak postao je i najmlađi ministar u Banskim dvorima. Naime, 16 je dana mlađi od Gordana Marasa, koji je dosad nosio tu "titulu".

U politiku je ušao prije desetak godina kao županijski pročelnik za gospodarstvo. Obavljao je i dužnost šefa Zagorske razvojne agencije, a zagorskim županom postao je 2009. godine.

– Dugo sam dvojio hoću li ući u politiku jer ono što u posljednjih 20 godina gledamo u nas nije politika, već politikantstvo, i to mi se gadilo. Ali nismo svi isti, shvatio sam da politika može biti dobra i djelovati za javni interes – kaže o svojim počecima Hajdaš Dončić.

No, osnivači HDZ-a sjećaju se da je njegov politički život započeo početkom 90-ih te tvrde da je i on kao tinejdžer bio član HDZ-a u Zaboku. On sam kaže da ga je u HDZ učlanio otac, a da to i nije znao te da nikad nije bio aktivan član.

Misa zahvalnica

Nakon što je izabran za župana, baka njegove supruge Terezika u Kumrovcu mu je naručila i misu zahvalnicu, no tadašnji župnik Vnučec nije ju htio služiti pravdajući se kako ne želi politiku u crkvi premda je prethodno otvoreno agitirao za njegova protukandidata iz HDZ-a.

Kao župan, jedan od prvih poteza bilo mu je donošenje etičkog kodeksa koji propisuje i kako se treba odijevati. Zabranio je minice, muškarci su morali dolaziti obrijani, uveo je kontrolu odlaska i dolaska s posla te zabranio ulazak u zgradu Županije bez prethodne najave ili čekanja na porti. Ostao je poznat i po svom "gerila marketingu". Naime, u Narodnim novinama objavio je i natječaj o nabavi službenog automobila s preciznim karakteristikama – morao je imati 260 konja, pogon na sva četiri kotača i biti točno određenih dimenzija. Kada su novinari doznali da je minimalna cijena za takav auto 270.000 kuna, Hajdaš Dončić je sazvao konferenciju za novinare i rekao kako je natječaj objavio da bi novinare privukao na predstavljanje županijskog turističkog projekta "Bajka na dlanu". Priznao je i da je tetoviran, da je kao tinejdžer probao pušiti travu. Bio je vegetarijanac, ali nakon što je prebolio rijetku bolest sarkoidozu, prestao je s vegetarijanstvom i posvetio se alternativnoj medicini i zdravoj prehrani. Strast mu je kuhanje, trenirao je kung fu, danas pliva i igra badminton, voli trčati.

Politička nedosljednost

Sluša TBF i Hladno pivo, a s kćeri odlazi i na njihove koncerte. Zanimljivo je i da je jedan od rijetkih muškaraca koji je nakon vjenčanja, uz svoje, dodao i ženino prezime. Kaže da je to učinio zato što mu se to čini normalnim te da to dokazuje simbiozu i bračnu zajednicu muškarca i žene. Predsjednica zagorskog oporbenog HSS-a Vlasta Hubicki kaže kako od njega očekuje da se izbori za više novca za ceste u Zagorju, koje su u katastrofalnom stanju, posebice brze ceste Zabok Marija Bistrica – Popovec – Breznički Hum. No, zamjera mu i političku nedosljednost jer je stalno govorio da neće ići u izvršnu državnu vlast. No, pozivu premijera Milanovića očito nije mogao odoljeti.

Početkom ‘90-ih, tvrdi Hajda&scaro

Početkom ‘90-ih, tvrdi Hajdaš Dončić, otac ga je učlanio u HDZ, no ističe da nikad nije bio aktivan član.

U županiji je uveo etički kodeks, zabranio je nošenje minica, muškarci se moraju brijati..

Da bi privukao novinare, objavio je oglas o kupnji skupog vozila te im potom na konferenciji predstavio sasvim drugi projekt.

Bio je vegetarijanac, no obolio je od sarkoidoze te je prestao s vegetarijanstvom. Odlučio se na zdravu prehranu.

Strast mu je kuhanje, trenirao je kung fu, danas pliva i igra badminton, voli trčati.

Novi ministar ima tetovažu, a priznao je i da je kao tinejdžer probao pušiti travu.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • immortella:

    Račan pušio travu, Milanović pušio travu, Hajdaš pušio travu, Milanka ljetovala za 7 kuna po danu, Ingrid jes tenkjuverimač, ima li među njima itko normalan, osim Linića, koji najvjerojatnije nije pušio travu!

  • tom:

    ako nisi narkoman nemaš šanse ikada postati ministar u hrvatskoj vladi. a ovaj zagorski fuflek, vidi se na slici, ima trajne negativne posljedice uslijed konzumiranja opijata! takvi kadrovi ni u afganistanu više ne prolaze!

  • Dodatak:

    Jel\' on to priznao ilegalnu radnju?