Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEZIČNE DILEME Izabrane tri najbolje riječi od predloženih 4000

Nove riječi – proširnica, daljinac i pretjecajnik

16.03.2009.
u 17:46

Proširnica je najbolja nova hrvatska riječ, a drugo i treće mjesto pripalo je riječima daljinac i pretjecajnik. Odlučilo je to povjerenstvo časopisa “Jezik” nakon provedenog javnog natječaja na koji je čak tisuću predlagatelja poslalo 4 tisuće različitih riječi.

Autor prvonagrađene riječi je književniki Drago Štambuk, drugu nagradu podijelili su Ivana Šimić i Vedran Primužić iz Zagreba, a trećenagrađenu riječ osmislila je Branka Pičuljan s Raba.

Razbijanje dosade
– Moja djevojka i ja često u slobodno vrijeme dosadu razbijamo tako da smišljamo moguće nove nazive za razne predmete, pojave i slično. Ona je na internetu vidjela natječaj časopisa “Jezik” i odlučili smo se prijaviti – objasnio je kratko Vedran Primužić, student treće godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Kako su nastale ostale dvije nagrađene riječi, zasad je tajna jer njihovi autori nisu bili na dodjeli nagrada.

Idejni začetnik izbora za najbolju novu hrvatsku riječ bio je još 1993. godine akademik Stjepan Babić, ali je nakon prvog natječaja došlo do duže stanke. Nove riječi, pod pokroviteljstvom Zaklade “Dr. Ivan Šreter”, ponovo se biraju otprije tri godine.

– Prvenstveni cilj nam je da oživimo tvoračku sposobnost hrvatskog jezika i da neprihvatljive tuđice zamijenimo novim hrvatskim riječima. Zašto bismo govorili stent, odnosno žilni potporanj, kad lijepo možemo upotrijebiti riječ proširnica. Koliko će ovih riječi biti prihvaćeno u razgovornom, svakodnevnom rječniku, to će se tek vidjeti, ali nama je bitno da ih uvedemo u književni hrvatski jezik – objasnio je akademik Babić.

Prvi put ove je godine dodijeljena i posebna nagrada, za riječ brozno autora Ante Kuštre, i to zato što najbolje objašnjava kako nam je bilo u Titovoj Jugoslaviji, objasnio je predsjednik Zaklade “Dr. Ivan Šreter” prof. Marijan Bušić.

Kako je nastalo brozno
– Svi koji su radili sa mnom na filmu “ZOO Tito”, kao i oni koji ga budu vidjeli, znat će kako je nastala i što znači ta riječ. Osobno mislim da nova iskustva i nova stvarnost traže nove riječi, a ja sam talentiran za to, pa je tako nastalo i ono moje poznato “Za dom sperman” – šaljivo je kazao A. Kuštre.

Drugonagrađena riječ daljinac trebala bi zamijeniti u govoru daljinski upravljač, dok riječ pretjecajnik označava pretjecajni trak na cesti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije