Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od ponedjeljka

Nove mjere: Nema glazbe ni zadržavanja pred kafićima. U automat-klubovima i kasinu nema pića

Popuštanje mjera
Foto: PIXSELL
1/6
12.02.2021.
u 13:32

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolce posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama

Nacionalni stožer Civilne zaštite predstavio je nove epidemiološke mjere za pet kategorija koje će biti popuštene, uz naglasak da se ne mogu sve mjere odmah popustiti iako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja u silaznom trendu. Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Stožera Davor Božinović rekao je kako je prva od kategorija koje će popustiti dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata za koje je izrađen precizni epidemiološki okvir.

Ugostiteljski objekti

Objašnjeno je da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, primjerice glazbom, terase treba ograditi, a stolove i stolce posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

Teretane

U radu teretana i centara za fitness potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istodobno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati, a nije moguće koristiti svlačionice i tuševe. O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Video: Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

"Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave", kazao je Božinović.

Dječje igraonice i radionice

U vezi s dječjim igraonicama i radionicama, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska te se mora osigurati dezinficijens za korisnike te se sve sprave i igračke moraju dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

Kasina i automat-klubovi

"Oko rada automat-klubova, kasina i uplatnih mjesta za klađenje, za kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti da se odvoje od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom te je potrebno dezinficirati prostor", objasnio je Božinović.

U automat-klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

Božinović je dodao da ugostiteljski dijelovi kasina i automat klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta moraju se razdvojiti, metar i pol između stolca te tri metra između stolova. Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi udaljeni jedni od drugih za tri metra.

Komentara 12

ZA
ZagrebImperij
16:39 12.02.2021.

Treba sve zatvoriti pa i Sabor i Vladu. Dezinfekcija neka potraje do novih izbora minimalno.

PI
Pipiripi4
18:21 12.02.2021.

Nema glazbe!!!! Korona voli muziku i tako se brže širi! Tko to ne razumije nije normalan i trba se idmah cjiepiti.

DU
Deleted user
18:22 12.02.2021.

katastrofa.. što ne otvori jednu tvornicu.. Tito ih je imao 10000000 a ovi ni grad nemogu sanirat imaju tri čovjeka operativca i 100000 činovnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije