Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova prosvjedna nota

"Žilet-žica prijetnja je za život i sigurnost stanovnika Slovenije i Hrvatske"

žilet žica
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
12.01.2016.
u 12:29

Uz ovaj ponovljeni zahtjev, novom diplomatskom notom zatraženo je i što hitnije uklanjanje dijelova žilet-žice s područja kojim prolazi rijeka Kupa

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uručilo je Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu novu prosvjednu notu, u kojoj je od slovenske strane ponovno zatraženo da, bez daljnjeg odlaganja, ukloni protupravno postavljenu žilet-žicu s državnog područja Republike Hrvatske i omogući slobodan prelazak granice na svim mjestima određenim sukladno Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji.

Uz ovaj ponovljeni zahtjev, novom diplomatskom notom zatraženo je i što hitnije uklanjanje dijelova žilet-žice s područja kojim prolazi rijeka Kupa, gdje su, uslijed porasta vodostaja, dijelovi žilet-žice nekontrolirano povučeni u riječni tok Kupe, postavši time iznimno opasnima za život i sigurnost ljudi i životinja.

Već prve jake ovogodišnje kiše pokazale su kako bujične planinske rijeke poput Kupe svojom silinom u korito mogu povući postavljenu žilet-žicu, te je razvidno kako će žilet-žica u nadolazećem razdoblju prouzročiti niz problema, osobito imajući u vidu da je zima tek počela te je vrlo upitno u kakvom će stanju žilet-ograda dočekati proljeće.

Dodatno, upravo u ovom razdoblju, zbog zimskih uvjeta, ipak dolazi do smanjenja broja migranata, koji se organizirano provoze iz Hrvatske u Sloveniju te dalje prema njihovim željenim destinacijama.  

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti je sa žaljenjem podsjetilo da je slovenska žilet-žica, umjesto sredstva s pomoću kojeg bi se slovenska država i njezino stanovništvo trebali zaštititi od nekontroliranog prelaženja granice i migrantske krize, kako to slovenski dužnosnici navode, bila i ostala prijetnja za život i sigurnost stanovnika Slovenije, Hrvatske i svih onih koji se u tom području zateknu te ugroza za životinje kojima je taj prostor prirodno stanište. 

>>Radnička fronta otvorila koridor u žilet-žici kraj Trnovca

>>Žilet-žica je moralna sramota politike i reže tkivo Istre

Komentara 9

Avatar pendreck
pendreck
12:51 12.01.2016.

Imam ideju: Umjesto skupljanja plasticnih flasa lijepo pocnite skupljati zicu! I jedno i drugo sluzu ekologiji i vlastitim dzepu! Dakle Eko-logicno!!!

DU
Deleted user
14:57 12.01.2016.

Tko ne čuva vlastite granice, dobije ogradu od pametnijih država. Doduše, slovensku žicu na hrvatskom teritoriju treba pregaziti tenkom.

Avatar pendreck
pendreck
12:43 12.01.2016.

Kaj se jos nije nitko sjetio pokupiti to u skundarne sirovine?? Koliko dobis za kilu zice? Kad u Njemackoj mogu skidati pruge, elektricne vodove se bu valda netko sjetil i na zicu. Pa da bar postave pravi plot kao Madarii nebi nista rekao. Ali ovo je Partizansko-Jugokomunisticki mentalni sklop mogao samo tak odrediti: PrimitivYU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije