Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nova kineska petoljetka: zaokret prema zelenoj ekonomiji

Do kraja tog petogodišnjeg plana razvoja, do 2025., udio ugljena u energetskom "mixu" zemlje trebao bi pasti s 58 posto na manje od 50 posto
28. listopada 2020. u 23:40 6 komentara 467 prikaza
71st anniversary of the founding of the People's Republic of China
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U novoj "petoljetki", petogodišnjem planu razvoja za razdoblje 2021.-2025., Kina prvi put detaljnije uključuje planove koji bi tu zemlju trebali početi pretvarati od najvećeg svjetskog zagađivača u klimatski neutralnu zemlju do 2060. godine. Klimatska neutralnost znači uklanjanje onoliko emisija CO2 koliko neka zemlja i proizvodi. Obećanje o tome da će Kina dosegnuti taj cilj do 2060. dao je kineski predsjednik Xi Jinping prije mjesec dana u govoru pred Općom skupštinom UN-a, a sada se nove mjere i ambiciozniji klimatski ciljevi ugrađuju u petogodišnji plan razvoja koji finalizira kineska vlada, javlja Al Jazeera.

AFGHANISTAN-HELMAND-MILITARY OPERATION rat u afganistanu Kina će se s vremenom snažno angažirati i imat će najviše koristi od odlaska Amerikanaca

To podrazumijeva zaustavljanje gradnje i financiranja svih novih elektrana na ugljen jer se prvi put u Kini određuje apsolutna dozvoljena razina emisija stakleničkih plinova, rekao je Zou Ji, čelnik Kineske energetske zaklade, koja je uključena u pripremu 14. "petoljetke". Do kraja tog petogodišnjeg plana razvoja, do 2025., udio ugljena u energetskom "mixu" zemlje trebao bi pasti s 58 posto na manje od 50 posto. Udio novih električnih automobila koji se prodaju u Kini trebao bi sa sadašnjih pet posto (to je u prijevodu oko milijun i sto tisuća novoprodanih električnih vozila godišnje) rasti na 20 posto 2025. i 50 posto 2035. godine.

U.S. Secretary of State of Mike Pompeo and U.S. Defense Secretary Mark Esper visit India OŠTAR STAV PREMA KINI SAD upozorava na kinesku prijetnju, potpisao vojni savez s Indijom

Europska unija je, podsjetimo, u sklopu predloženog zelenog plana "Green Deal" iskazala ambiciju da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Na to se nadovezuje Kina sa svojom ambicijom da isti cilj ispuni do 2060., što bi trebalo potaknuti i druge velike zemlje u razvoju, Indiju primjerice, da krenu sličnim putem. Japanski premijer Yoshihide Suga u ponedjeljak je pred svojim parlamentom obznanio da ta visokorazvijena azijska zemlja, peta najveća po emisiji ugljikova dioksida u svijetu, želi do 2050. postići klimatsku neutralnost.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Beskucnik:

    Zemlja koja ima enormnu emisiju i masovno gradi termoelektrane , zna da do 2060 ce bit izumljeno potpuno novi izvor energije , oni koriste ovaj trenutak , da zgaze ostatak svijeta u proizvodnji svega , na krilima jeftinog ugljena , ... prikaži još! koji ce biti jos jeftiniji , zbog ovakvih spinova , a kako kaze stara mudrost , " obećanje nije nikog raskućilo"

  • Neutralac:

    Ma nemojte.... ogroman pad od 8% na grbaci ostatka svijeta. Dobro je da se Trump povukao iz ovih zelenih makinacija.

  • sisavac:

    ogroman zaokret? već odavno oni rade u tom pravcu. najveće hidroelektrane su već izgrađene. najviše solara se tamo proizvodi, ne u 'hrvatskoj'. vjetroelektrane, isto. pošumljavanje? znate da su kinezi i indijci zaslužni za 90% pošumljavanja u cijelom svijetu? površina jedne ... prikaži još! belgije. pročišćavanje otpadnih voda? mislite da američke kompanije vezane uz proizvodnju pumpi, cijevi, tehnologije, bez razloga investiraju i kinu? znaju da će kina godišnje preko 50 mrd dolara davati za zaštitu voda. kineske investicije i planovi su ogromni. oni su ipak narod i zemlja koja svoje planove ispune do kraja. za 20 godina kineske rijeke će biti čiste.