Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PUT NAJVEĆEG ZAGAĐIVAČA

Nova kineska petoljetka: zaokret prema zelenoj ekonomiji

71st anniversary of the founding of the People's Republic of China
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 23:40

Do kraja tog petogodišnjeg plana razvoja, do 2025., udio ugljena u energetskom "mixu" zemlje trebao bi pasti s 58 posto na manje od 50 posto

U novoj "petoljetki", petogodišnjem planu razvoja za razdoblje 2021.-2025., Kina prvi put detaljnije uključuje planove koji bi tu zemlju trebali početi pretvarati od najvećeg svjetskog zagađivača u klimatski neutralnu zemlju do 2060. godine. Klimatska neutralnost znači uklanjanje onoliko emisija CO2 koliko neka zemlja i proizvodi. Obećanje o tome da će Kina dosegnuti taj cilj do 2060. dao je kineski predsjednik Xi Jinping prije mjesec dana u govoru pred Općom skupštinom UN-a, a sada se nove mjere i ambiciozniji klimatski ciljevi ugrađuju u petogodišnji plan razvoja koji finalizira kineska vlada, javlja Al Jazeera.

To podrazumijeva zaustavljanje gradnje i financiranja svih novih elektrana na ugljen jer se prvi put u Kini određuje apsolutna dozvoljena razina emisija stakleničkih plinova, rekao je Zou Ji, čelnik Kineske energetske zaklade, koja je uključena u pripremu 14. "petoljetke". Do kraja tog petogodišnjeg plana razvoja, do 2025., udio ugljena u energetskom "mixu" zemlje trebao bi pasti s 58 posto na manje od 50 posto. Udio novih električnih automobila koji se prodaju u Kini trebao bi sa sadašnjih pet posto (to je u prijevodu oko milijun i sto tisuća novoprodanih električnih vozila godišnje) rasti na 20 posto 2025. i 50 posto 2035. godine.

Europska unija je, podsjetimo, u sklopu predloženog zelenog plana "Green Deal" iskazala ambiciju da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Na to se nadovezuje Kina sa svojom ambicijom da isti cilj ispuni do 2060., što bi trebalo potaknuti i druge velike zemlje u razvoju, Indiju primjerice, da krenu sličnim putem. Japanski premijer Yoshihide Suga u ponedjeljak je pred svojim parlamentom obznanio da ta visokorazvijena azijska zemlja, peta najveća po emisiji ugljikova dioksida u svijetu, želi do 2050. postići klimatsku neutralnost.

Komentara 6

BE
Beskucnik
00:05 29.10.2020.

Zemlja koja ima enormnu emisiju i masovno gradi termoelektrane , zna da do 2060 ce bit izumljeno potpuno novi izvor energije , oni koriste ovaj trenutak , da zgaze ostatak svijeta u proizvodnji svega , na krilima jeftinog ugljena , koji ce biti jos jeftiniji , zbog ovakvih spinova , a kako kaze stara mudrost , " obećanje nije nikog raskućilo"

NE
Neutralac
04:56 29.10.2020.

Ma nemojte.... ogroman pad od 8% na grbaci ostatka svijeta. Dobro je da se Trump povukao iz ovih zelenih makinacija.

SI
sisavac
11:19 29.10.2020.

ogroman zaokret? već odavno oni rade u tom pravcu. najveće hidroelektrane su već izgrađene. najviše solara se tamo proizvodi, ne u 'hrvatskoj'. vjetroelektrane, isto. pošumljavanje? znate da su kinezi i indijci zaslužni za 90% pošumljavanja u cijelom svijetu? površina jedne belgije. pročišćavanje otpadnih voda? mislite da američke kompanije vezane uz proizvodnju pumpi, cijevi, tehnologije, bez razloga investiraju i kinu? znaju da će kina godišnje preko 50 mrd dolara davati za zaštitu voda. kineske investicije i planovi su ogromni. oni su ipak narod i zemlja koja svoje planove ispune do kraja. za 20 godina kineske rijeke će biti čiste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije