Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Njemačka bi trebala platiti ratnu odštetu i bivšoj Jugoslaviji'

Optimalan bi bio zajednički postupak Grčke, Poljske, bivše Jugoslavije, Italije i drugih na jednoj multilateralnoj konferenciji kao priključak ugovoru 2+4, kaže Karl Heinz Rot
09. studenoga 2018. u 15:39 95 komentara 4268 prikaza
drugi svjetski rat
Foto: Wikimedia Commons

Povjesničar Karl Heinz Rot smatra kako bi Njemačka trebala platiti ratnu odštetu zemljama nasljednicama bivše Jugoslavije.

Ruska vojska Novi društveni poredak Kako je Veliki rat oblikovao 20. stoljeće

– Osnovna vrijednost svih uništavanja i štete iz Drugog svjetskog rata za koju su odgovorni Nijemci je nešto manja od 500 milijardi dolara prema stanju cijena iz 1938. To je danas gotovo 7,5 bilijuna eura bez kamata. Za Poljsku smo izračunali 78 milijardi dolara za 1938. To je danas bilijun eura. Za Grčku je današnji iznos 190 milijardi eura – rekao je on u intervjuu za Deutsche Welle.

Kaže kako se pitanje odštete mora otvoriti.

Angela Merkel Prisiljena na odlazak Uspon i pad Angele Merkel u 10 događaja - ostavlja Njemačku moćniju nego ikada

– To mogu biti samo prvi koraci, u pravcu Grčke i Poljske. Ima još zemalja u kojima su pokrenute slične inicijative: Češka, Mađarska, Italija, bivša Jugoslavija i drugi. Mislim da se tu radi o multilateralnom rješenju. Optimalan bi bio zajednički postupak Grčke, Poljske, bivše Jugoslavije, Italije i drugih na jednoj multilateralnoj konferenciji kao priključak ugovoru 2+4. Taj ugovor je faktički bio mirovni ugovor iz kojeg je izostavljeno pitanje reparacije. To je bila odluka na štetu država koje ga nisu potpisale – smatra povjesničar.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • Stormbringer:

    Komšije su učinile mnogo veću materijalnu štetu Hrvatskoj, ali to su "koalicijski parteneri" hadezeja, a rodbinsko -prijateljski esdepeja, haenesa, haesesa ....koje se ne smije uvrijediti takvim pitanjima.

  • jozagulikoza.guli:

    Još jedan isprdak VL-a napravljen po "komandi" srpskih gazda. FUJ!

  • BeroII:

    Ovaj tzv. "novinar" pojma nema što brabonja. Očito se radi o srpčetu jer nitko tako ne laže kao oni. On ili nema pojma ili neće da zna istinu, ali jugoslavija se je debelo naplatila i to višestruko više nego što ... prikaži još! je imala pravo. Naime, ona se je koristila lažima i neistinama te je broj stradalih višestruko uvećavala kako bi naplatila više nego što što je imala pravo. Najbolji je primjer Jasenovac, gdje je srbadija prikazivala i do 10 x više stradalih nego što je naučno dokazano da ih je uopće moglo biti. Nijemci, i vi znate što je i tko je srbadija pa se čuvajte.