Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRSIĆ ODGOVORIO HVIDRI:

Nisam pjevao 'Ne dirajte mi ravnicu' iz američke stepe ili s bavarske livade

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.10.2019.
u 10:03

U otvorenom pismu Mrsić navodi kako nije tražio  smanjenje, ukidanje ili obustavu isplata braniteljskih mirovina, već je tražio da se mirovine iz rada odvoje od ostalih mirovina te ističe kako su tijekom njegova mandata u prošloj Vladi ukinute povlaštene mirovine političarima.

Predsjednik Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić objavio je otvoreno pismo kao odgovor na prozivanje čelnika Hvidre u povodu puštanja u saborsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju koje za cilj imaju razdvojiti sve povlaštene mirovine od mirovina ostvarenih od rada.

Naime, nakon što je Mrsić izjavio kako Demokrati smatraju da se iz mirovinskog sustava trebaju isplaćivati samo mirovine iz rada, a sve mirovine po posebnim propisima, povlaštene mirovine – među kojima su i braniteljske – iz državnog proračuna, Hvidra ga je upitala zašto on sam nije sudjelovao u Domovinskom ratu nego je u zavjetrini čekao rasplet događaja.

Mrsić navodi kako nije tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu isplata braniteljskih mirovina, već je tražio da se mirovine iz rada odvoje od ostalih mirovina. Saborski zastupnik ističe kako su tijekom njegova mandata ukinute povlaštene mirovine političarima. 

Mirando Mrsić naveo je kako je on za vrijeme Domovinskog rata bio na Rebru, sa svojim pacijentima, te ističe kako su cijelo vrijeme radili i kad su bile uzbune. Predsjednik Demokrata za kraj je napisao kako prijedlog Zakona ide u proceduru i poručio je Hvidri kako ih se ne boji. 

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Kao što sam već rekao, povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava. Taj moj stav nije od jučer, iskazao sam ga još tijekom vođenja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. U mandatu Vlade Republike Hrvatske, čiji sam bio član, ukinute su povlaštene mirovine političarima, kako saborskim zastupnicima, tako i predsjedniku Republike Hrvatske. Mislim da je to najbolji pokazatelj da sam krenuo od sebe u skidanju tereta s leđa građana naše zemlje koji vrijedno  i teško rade kako bi u starosti od mirovine mogli dostojno živjeti. 

Niti jednom riječju ili rečenicom nisam tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu isplata braniteljskih mirovina. Dapače, Domovina i na taj način treba pokazati zahvalnost ljudima koji su svoje živote i zdravlje stavili na branik Domovine. Samo sam tražio i nastavit ću tražiti – u to budite sigurni – da se stvari nazovu pravim imenom. Da se mirovine iz rada, zarađene mirovine, odvoje od mirovina po posebnim propisima, od povlaštenih mirovina. Isto tako, kao i braniteljske, tražim da se iz mirovinskog sustava izdvoje sve povlaštene mirovine, uključujući i mirovine NOB-a, domobranske, MUP-a i sve ostale. Sve mirovine koje nisu stečene iz rada trebaju van iz mirovinskog sustava.  

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povlaštene mirovine su zapravo  financijske naknade koje je politika u nekom trenutku odlučila dodijeliti pojedinim skupinama u društvu. I to treba otvoreno reći. Građani imaju pravo znati koliko ih koštaju pojedine odluke politike, jer je riječ o javnom novcu. Novcu svih građanki i građana Republike Hrvatske. Prošla su olovna vremena šutnje i pogibanja glave u kojima se nije smjelo pitati ili govoriti, što i sami često spominjete. 

U skladu s tim, mogli bi i cijenjeni članovi HVIDR-e  krenuti od sebe i pokazati da vam je i danas – kao u Domovinskom ratu - stalo do Domovine u koju se toliko zaklinjete i na koju se u svakom svom obraćanju javnosti pozivate. Slobodu i demokraciju za koju su se borili i ginuli branitelji Hrvatske nemate pravo pretvoriti u novo jednoumlje  u kojemu ćete prijetnjama nametati svoja politička uvjerenja i opredjeljenja te odlučivati što je dopušteno, a što nije. Ne želite valjda biti kao SUBNOR?

A kad me već pitate za moj osobni doprinos u Domovinskom ratu, ako vas doista zanima lako ćete naći veliki broj ljudi kojima sam pomogao da posvjedoče gdje sam bio. Dok su neki baš pakirali kofere i odlazili u Ameriku i Njemačku kada su krenuli balvani u kolovozu, ja sam se tada vratio sa stipendije iz SAD-a u Hrvatsku. Nisam pjevao „Ne dirajte mi ravnicu“ iz američke stepe ili s bavarske livade.

Kako sam siguran da nećete pitati one koji to znaju gdje sam bio 91., pomoći ću vam u traženju odgovora:  bio sam na Rebru, sa svojim pacijentima. Cijelo vrijeme rata nismo prestajali raditi i liječiti ljude. Čak i pod uzbunama. A bivši ministar Hebrang također zna što je nekolicina nas 1995. radila u bolnici u Rumbocima na Ramskom jezeru pored Prozora u Bosni i Hercegovini. 

Moja obitelj i ja Hrvatskoj ne dugujemo ni kunu poreza i nikad nismo i to vrlo lako i jednostavno možete provjeriti. Ne posjedujemo hotele, ne prijetimo novinarima i onima koji drugačije misle, poštujemo sve građanke i građane bez obzira ne njihovu vjersku, nacionalnu, rasnu ili spolnu pripadnost.

I da, prijedlog zakona o razdvajanju zarađenih mirovina od povlaštenih mirovina ide u proceduru. NE BOJIM VAS SE", navodi se u otvorenom pismu koje je objavio Mirando Mrsić. 

 

Komentara 22

Avatar southman
southman
10:50 03.10.2019.

Vrati pare !!!

AG
Agricola
11:15 03.10.2019.

Što je to sa ženom i HZZO-om?

ZE
zelenakrava
14:36 03.10.2019.

Bravo Mršiću. Imaš podršku svih poštenih branitelja. Svi branitelji se slažu s tobom. Na žalost ima dosta zavedenih članova HVIDRE kojima se valjda govori da je danas najveći problem u Hrvatskoj što je jedan saborski zastupnik usporedio Tuđmanovu Hrvatsku saa NDH. Pripadnicio HVIDRE (predpostavljam da su ih većina pošteni i da vole Hrvatsku) nikada se nije zapitala kako su se čelnici HVIDRE u ovih 25 godina enormno obogatili. Kako se osoba koja poziva na proteste pred Saborom(zaboravih ime) dokopala jeftinog zemljišta pa se nakon prenamjene obogatila ili u zadnjih 5-6 godina preprodala 30-40 ugostiteljskih objekata. Možda je to sve bilo po zakonu ali da li je bilo moralno? Obični članovi HVIDRE nisu se,barem meni nije poznato,do sada zapitali kako je običnim Hrvatskim braniteljima koji moraju raditi do 65 godine da bi prehranili svoje obitelji i da bi pripadnicima HVIDRE osigurali mirovine i ostala davanja koja za neke iznose i do 40.000 kn mjesečno(uključujući staž za ženu njegovateljicu i sl). Nitko nema ništa protiv takvih,za nas dosta velikih davanja za naše invalide . Ali Mršić je samo tražio da se javno odvoje davanja za mirovine iz rada i one stećene po drugim osnovama. Naravno ako među takvim mirovinama ima i onih stečenih na temelju krivotvorenih dokumentacija,lažnih izjava,podmičivanjem i sl. to svakako treba razotkriti. Pripadnici HVIDRE koji su taj status stekli po zakonu nemaju se čega bojati i mogu mirno spavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije