Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić o izdvajanju braniteljskih mirovina: 'Nisu se borili da budu povlaštena kasta'

- Demokrati svojim prijedlogom iz sustava razdvajaju kruške i jabuke. Rat je iza nas, uvjeren sam da oni koji su branili domovinu nisu se borili da budu povlaštena kasta u društvu, da HVIDR-a zamjeni SUBNOR i određuje što se smije, a što ne smije raditi - tvrdi Mrsić
01. listopada 2019. u 12:46 12 komentara 2417 prikaza
Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kako je ranije i najavljivao, čelnik Demokrata Mirando Mrsić sutra će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je cilj povećati transparentnost tog sustava i jačati načela solidarnosti i uzajamnosti. Predlaže tako izdvajanje braniteljskih od radničkih mirovina, tako da se iz mirovinskog sustava isplaćuju samo mirovine iz rada, a sve mirovine po posebnim propisima, povlaštene mirovine među kojima su i braniteljske, iz državnog proračuna.

Mirando Mrsić REAKCIJA NA PRIOPĆENJE Mrsić: 'Nitko nije išao u rat radi mirovine'

- To je pravedno i jedino što omogućuje da mirovinski sustav bude dugoročno stabilan. Mirovine po posebnim propisima, u prvom redu mirovine branitelja, u ovom su trenutku moneta za potkusurivanje i kupovanje glasova, jer omogućuju HDZ-u da kupi glasove na izborima, da branitelji glasuju za HDZ. Pored braniteljskih iz sustava bi trebalo izdvojiti i sve druge mirovne po posebnim propisima, dakle mirovine bivših pripadnika JNA, NOB-a, domobranske, MUP-a, vojske i ostalih – pojašnjava Mrsić svoj prijedlog.

VIDEO Mirando Mrsić o izdvajanju mirovina

Podsjeća da je 2016. godine HDZ ukinuo razdvajanje mirovina koje je on realizirao kao ministar u vladi Zorana Milanovića, a da HDZ to tada nije učinio, danas bi imali pravedniji i stabilniji sustav, vjeruje Mrsić.

- Razdvajanjem mirovina troškovi sustava pali bi na oko 27 milijardi kuna i tada je lakše bilo podići mirovine, nego sada kad je trošak od 40 milijardi. Izdvajanje mirovina ne znači njihovo ukidanje ili smanjivanje mirovina po posebnim propisima, nego njihovo drugačije financiranje. Ako se mirovine ne razdvoje, do 2034. bit će 123 tisuće novih mirovina po posebnim propisima, a to znači da će se na njih trošiti preko 24 milijarde kuna, uglavnom na mirovne branitelja - naglašava Mrsić.

Umirovljenici 'IZRANJAJU PO PETI PUT' HSU nije protiv nacionalne mirovine, no nije im prioritet: 'Ovo sigurno nije mirovina'

Povlaštene mirovine nisu svete krave mirovinskog sustava, tvrdi čelnik Demokrata.

- Demokrati svojim prijedlogom iz sustava razdvajaju kruške i jabuke. Rat je iza nas, uvjeren sam da oni koji su branili domovinu nisu se borili da budu povlaštena kasta u društvu, da HVIDR-a zamjeni SUBNOR i određuje što se smije, a što ne smije raditi - tvrdi Mrsić te proziva HDZ da gradi društvo nejednakosti.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Mrsić je apsolutno u pravu, većina građana razmišlja slično. Milanovićeva vlada je razdvojila povlaštene mirovine i smanjila ih za 10%. Posljedica toga je bio šator, neredi, blokada cesta, plinske boce, napad na policiju na Markovu trgu. A većina prosvjednika je ... prikaži još! bila zdrava, jaka i radno sposobna. Ipak se sve vrti oko privilegija.

 • Avatar Zgubider..
  Zgubider..:

  Kome fali ruka, noga ili dio glave, odrediti postotak i prema tome mirovina (istovjetna kao i svakom drugom invalidu koji ne može skrbiti o sebi). Svi drugi na posao...

 • sarma30:

  pogotovo treba ukinuti privilegirane mirovine saborskih zastupnika....