Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDAŠNIJA NEGO IKAD

Nikad bolja sezona: Od turizma u 2023. čak 14,6 milijardi eura

Povećan broj turista najavljuje početak sezone u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
29.03.2024.
u 11:18

Koliko su se stvari promijenile u odnosu na svojevremeno rekordnu, prijepandemijsku 2019. godinu pokazuje podatak o sada skromnih 10,5 miljardi eura, koliko je od stranih gostiju uprihođeno u toj godini

Protekla turistička godina bila je za Hrvatsku izdašnija nego ikad u povijesti. Prihod od stranih gostiju dosegnuo je čak 14,6 milijardi eura, što je iznos kojem se malo tko nadao. Usporedbe radi, u posljednjoj pretpandemijskoj sezoni , turistički prihod iznosili su 10,5 milijardi eura.

Od te 2019., financijski je bolja bila već 2022. s 13,1 milijardom od stranih gostiju, a s lanjskom godinom je i taj rezultat nadmašen. I to, kako pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, za 11,4 posto. Konkretno, protekle godine od stranih gostiju uprihodovano je 1,49 milijardi eura više nego prethodne godine.  

- Rekordni prihodi od stranih turista u 2023. samo su potvrdili trend rasta koji smo bilježili u toj cijeloj godini te posebno dobre rezultate u pred i posezoni, što nam je izuzetno važno. Svime ostvarenim u protekloj godini, ali i pokazateljima i predviđanjima na početku ove godine, možemo biti itekako zadovoljni, jer nam potvrđuje kako smo na dobrom putu realizacije svih naših strateških ciljeva koji će omogućiti da Hrvatska u budućnosti bude održiva, cjelogodišnja i konkurentna destinacija. Svi rezultati koje smo postigli zasluga svih djelatnika u turističkom sektoru te vjerujem kako će se zajedničkom sinergijom svih dionika te u snažnom partnerstvu s Vladom RH, ovakav pozitivan trend i nastaviti – ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inače, samo posljednje tromjesečje prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, donijelo je 1,63 milijardi eura od stranih  gostiju. To je, pak, rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje do sad rekordne 2022. Konkretno, turistički prihod u četvrtom tromjesečju 2023. donio je plus od 160 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Obišli smo Dolac uoči Uskrsa i razgovarali s prodavačima, evo što kažu o cijenama

Ključne riječi

Komentara 3

DO
doktorica
12:43 29.03.2024.

umjesto da ganjaju one koji godinama rade na crno,dosjetili se pa dižu poreze i uvode nove poreze legalnim malim iznajmljivačima,jer su na popisu,dok npr.stranci poglavito Slovenci imaju nekretnine koje iznajmljuju bez poreza,prijava i taksi za TZ.Po tome se vidi kako je sustav nepravedan.Ali to nije sve,grade se hoteli u vlasništvu stranaca tako da sav novac odlazi van,a naša obala se uništava.

DU
Deleted user
11:59 29.03.2024.

Vidite sada da su sve te cijene kugli i ležaljki imale smisla. Kugla do kugle i 14,6 mill.

WI
wice
11:26 29.03.2024.

Koliko se novca "zavrti" na crno, onda zasigurno možemo pričati o cifri od blizu 20 milijardi eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije