Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribar iz Podgore vratio Amerikancima tajanstveni uređaj: Nisam ja pirat iz Somalije

Dva su natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL” te sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”
09. siječnja 2020. u 13:44 48 komentara 19799 prikaza
Neobičan uređaj pronađen u moru
Foto: Darko Kunac Bigava / Morski HR

Neobična epizoda tajanstvenog američkog uređaja pronađenog u Jadranskom moru dobila je i sretni završetak. Ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore izvijestio je da je posadi američkog broda USNS Bruce Heezen vratio uređaj koji im se ranije zapleo u ribičke mreže. 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

– Došao sam do broda nakon što su mi obećali platiti štetu. Uređaj sam bacio u more, a oni su ga zakačili i odvukli na brod. Nisu dali da se išta fotografira, a rekli su više puta da su oni prijateljski narod i da ne žele nikome nikakvo zlo – izjavio je Kunac Bigava za portal Morski.hr.

Jutros je objavljeno kako su ribari su u mrežama između otoka Mljeta i Svetog Andrije, otočića u dubrovačkim Elafitima, izvukli neobičan uređaj – plutaču s lancima i utegom opremljenu elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti.  U međuvremenu je otkriven dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenome i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e! 

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

– Cilu zimu kočarimo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox – kaže Darko Kunac Bigava, pojašnjavajući da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

– Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknuti. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije – objašnjava Bigava koji želi otkriti tajnu i kako bi mogao adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

Kunac Bigava poslije je rekao da su ga jutros radiovezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag te da mu je ponuđena naknada štete, što je kasnije i prihvatio, ali ne olako:

– Prvo su zahtijevali da im se vrati uređaj, ali ja sam im rekao da nisam pirat iz Somalije, nego hrvatski građanin. Tada su pristali na poštenu primopredaju – poručio je ribar.

morski lavovi Neobična situacija Uživao ploveći brodom, a onda je ugledao nešto nevjerojatno: O, moj Bože, što je ovo?

Samo su dva natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL” te sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”. Nakon objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao. Portal Morski zaprimio je i poruku o neuobičajenom kretanju broda USNS Bruce Heezen u našim vodama, specijaliziranog vojnog oceanografskog broda koji je bio na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci. U komentarima po društvenim mrežama neki kažu kako je moguće da je riječ o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu, moguće da je strujomjer i/ili uređaj za izmjeru temperature i saliniteta. Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja.

– Čini da se doista radi o mjernom instrumentu. Na prvi pogled, jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju ako je ovo vojno – rekao je jedan stručnjak.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Neobičan uređaj pronađen u moru
1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Deleted user:

    Traže inteligentni život na Balkanu.

  • LILA:

    to je trebala pregledati policija i neko stručan, a ne samo ovako vračati, a i po ćemu se uopće zna da je njihovo? Ko zna kakva je tu spačka bila u pitanju, uostalom kad je u moru to više nije ... prikaži još! ničije, nego od zemlje kojoj pripada more.

  • marko_markovic:

    "Ribar" može držati predavanja u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i Vladi RH, i trebali su naučiti od njega što znači suverena zemlja i nacionalni ponos, kojeg su prodali za činovnička mjesta u Briselu i NATO-u. Jad i nacionalna sramota ... prikaži još! su ljudi koji nas predstavljaju.