Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gablec, brunch, marenda

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

Većina poslovnih ljudi muku muči što izabrati za brunch, a često mnogi ne znaju ni gdje bi pozvali poslovne partnere na fine i slasne zalogaje. Stoga doznajte gdje i što možete pojesti na poslovnom brunchu
13. prosinca 2019. u 12:00 10549 prikaza
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Danas je život poprilično užurban zbog čega neredovito jedemo ili pak jedemo previše i to uglavnom navečer. Glavna prednost dobre užine ili bruncha je varanje osjećaja gladi prije pravog obroka. Svaki nutricionist reći će vam da je brunch bitan dio prehrane, a to vrijedi i ako ste na dijeti, jer radimo preduge pauze između obroka. Grickanje između obroka je zdravo, pokazala su istraživanja. Brunch pomaže da se izbjegne prejedanje za večerom, sačuva nivo šećera u krv, a ko su to zdravi zalogaji možete ujednoi smršavjeti. Na kraju, ne podcjenjujte važnost bruncha u svakodnevnih ritualima.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

No većina poslovnih ljudi muku muči što izabrati za brunch, a često mnogi ne znaju ni gdje bi pozvali poslovne partnere na fine i slasne zalogaje. Ako ste u Zagrebu, International Business Hotel nudi savršene obroke za brunch. U njihovu Tesla restoranu očekuje vas atraktivan jelovnik u kojem možete pronaći tradicionalna jela iz čitave Hrvatske, spremljena na suvremen način. Njihov chef Hrvoje Nakić jedna je od zvijezda hrvatske gastronomije s Michelinovim priznanjem, a posebno je ponosan na spajanje tradicije s inovativnim pristupom jelima. Njegov slasni burger će vas raspametiti, a vaši poslovni partneri bit će vam zahvalni na novom gastronomskom otkriću. Ako ste ljubitelj burgera, uz njega će vam odlično pristajati novi Zvijezda umaci na bazi majoneze, posebno burger i špeksi umak, koji savršeno pristaju uz sve mesne delicije. Češnjak umak je idealan uz pohano meso kao i paniranu ribu, a odlično će se sljubiti i s popečcima od povrća, koji su izvrstan I zdravi brunch.

Užina, marenda, gablec, brunch... Često je nepravedno zanemarena u našoj prehrani. Vrijeme je da postane zvijezda vašeg dana... No koliko uopće znate o brunchu, gablecu, marendi, kako vam drago?

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

Brunch, gablec, marenda = zabavne činjenice o zvijezdi vašeg dana

Gablec

U Zagrebu se često koristi i riječ gablec koja znači užina koja se jede priborom za jelo, za razliku, od recimo sendviča. No, danas gablec znači i svaki obrok koji se jede između doručka i ručka. Njemačka riječ koja je dala naš gablec bila je Gabelfrühstück (Gabel = vilica, Frühstück = doručak).

Marenda

Dalmatinci među nama za taj će obrok reći marenda. Riječ dolazi iz talijanskog, ali gotovo cijela Italija taj obrok naziva ”merenda”, izuzev Venecije. A budući da je Venecija vladala našim krajevima, preuzeli smo riječi iz mletačkog dijalekta. I zato govorimo ”marenda”.

Užina

Za razliku od prethodnih primjera užina je hrvatska, slavenska riječ, a dolazi od riječi ”uživati”. Drugo moguće porijeklo je od riječi ”jug” koja označava stranu svijeta, ali i vrijeme kad je sunce na toj strani svijeta odnosno podne. Južina je onda podne, ali i obrok koji se jede u podne.

Sadržaj nastao u partnerstvu sa Zvijezdom.

Zvijezda | Autor :

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj