Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neusklađenost potreba i kvota

Zbog biznisa visokih učilišta imamo hiperprodukciju fizioterapeuta, a manjak psihologa i logopeda

Zagreb: Mirni prosvjed fizioterapeuta ispred Ministarstva zdravstva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
06.02.2024.
u 18:16

Magistri fizioterapije su organizirali prosvjed ispred Ministarstva zdravstva zbog neuvrštavanja njihovih radnih mjesta u uredbu o nazivima i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ministar Vili Beroš je izjavio kako se hiperprodukcija određenih akademskih zvanja događa radi nedostatne kontrole nad upisnim kvotama na visokim učilištima.

Neformalna grupa magistara fizioterapije Hrvatske organizirala je danas prosvjed pred Ministarstvom zdravstva, nezadovoljna zbog neuvrštavanja magistara fizioterapije u Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Državni tajnik Tomislav Dulibić sišao je do prosvjednika i obećao im da će problem ubuduće biti riješen.

Oglasio se i ministar Vili Beroš riječima kako zdravstveni sustav definira potrebe na temelju iskazanih potreba bolnica ili domova zdravlja koje su u skladu sa zdravstvenim potrebama stanovništva na tom području.

– Dakle, zdravstveni sustav ne orijentira se prema studijskim programima. Anomalije koje se pojavljuju u sustavu su rezultat aktivnosti dugi niz godina i samim time ne mogu se riješiti preko noći. Konkretno govoreći o fizioterapeutima, danas imamo pet javnih i jedno privatno visoko učilište koji izvode diplomski studij fizioterapije kako za redovne tako i za izvanredne studente. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, u trenutačnoj akademskoj godini 384 studenta se školuju iz vlastitih sredstava. Dakle, svjedočimo hiperprodukciji pojedinih akademskih zvanja koja često ne prate potrebe javnog zdravstvenog sustava. Postojeći uzlazni trend suvišnih kvalifikacija rezultat je takozvanog edukacijskog biznisa visokih učilišta. Dakle, jedan dio problema je upravo u toj činjenici: nekontroliranim raspisivanjima upisnih kvota na visokim učilištima. Polaznici privatnih obrazovnih institucija za određena zanimanja školuju se na temelju osobnih odluka – objašnjava Beroš.

POVEZANI ČLANCI:

Dodaje kako s druge strane imamo paradoks da visoka učilišta ne povisuju upisne kvote premda raste potreba pacijenata za, npr., psiholozima i logopedima.

Kako bi utjecali na te nepovoljne tijekove, 2018. provedene su izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u sklopu koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obvezno zatražiti mišljenje Ministarstva zdravstva kod uvođenja novih studijskih programa.

– Ne mogu se prihvatiti pritisci pojedinih profesija u sustavu javnog zdravstva koje traže statusno i financijsko nagrađivanje dostignutih akademskih razina pojedinaca za kojima, objektivno, ne postoji stvarna potreba u obavljanju određenih poslova u sustavu javnog zdravstva. Svi djelatnici zdravstvenog sustava su važni. Zato je trenutačnom Uredbom predloženo povećanje koeficijenata za fizioterapeute srednje stručne spreme i isto tako prvostupnicima fizioterapije koji rade u javnom zdravstvenom sustavu, i to od 7% do 10% – navodi Beroš.

VIDEO Tko je supruga Ivana Turudića? Ginekologinja radi u zagrebačkoj bolnici, a pojavljivali su se i u javnosti

Komentara 1

Avatar LoveBaby21
LoveBaby21
08:31 07.02.2024.

Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije