Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Neretvanske mandarine štite mušice sterilizirane radijacijom

Uzgajivači sterilizirane mušice raspršuju po poljima mandarina i riječnim rukavcima
02. listopada 2012. u 21:28 11 komentara 184 prikaza
mandarine (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dvaput tjedno u razdoblju od travnja do studenog u dolinu Neretve stižu pošiljke s po pet milijuna steriliziranih voćnih mušica. Dopremaju ih kako bi spasili mandarine, piše Reuters

Uzgajivači mušice raspršuju po poljima mandarina i riječnim rukavcima, a kao dio projetka koji je započeo prije dvije godine s ciljem borbe protiv štetočina koje su dosad znale uništiti i do trećine uroda. 

Mušice su, pak, sterilizirane u Izralelu za što je korištena nuklearna energija! Poprskali su ih radiokativnim spojem kako bi ih sterilizirali.

 Iza projetka stoji IAEA, agencija UN-a za atomsku agenciju, iz koje stiže poruka kako je ovo odličan primjer primjene nuklearne energije, a koji nema veze s ratovanjem i/ili atomskom bombom. 

Riječ je o muškim mušicama koje  brzo nakon raspršivanja brojčano nadjačaju "domaće mušice" i postepeno ih potpuno zamijene. Iako se mogu pariti s ženkama mušicama, nema potomaka pa tako ni larvi koje su najodgovornije za uništavanje mandarina čijim se uzgojem, kao i uzgojem drugogo voća, u tom kraju bavi devet od deset osoba. 

Projekt je zasad prihvatio dio poljoprivrednika, no uspjesi su nadmašili očekivanja pa sve više uzgajivača želi sudjelovati.

- Sljedeći je korak raspršivanje mušica iz aviona, što je najučinkovitiji način, kazao je za Reuters Luka Popović iz Centra za poljoprivredu. 

Agencija UN-a financira dopremanje mušica koje stoji 2300 eura, a dio novca dolazi i iz SAD-a. 

 

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Bullshitter:

    Dopremanje stoji 2300 eura i to plaća agencija UN-a a dio i SAD. Pa na što smo mi spali, kao da smo Zimbabve pa da nemamo pišljivih 2300 eura. Stvarno smo mizerija.

  • hag je djelo komunjara:

    sto nepuste te musice u Sabor i Vladu i pantovcak,ahahahahhahahhahahaha

  • hag je djelo komunjara:

    sto nepuste te musice na Iran,ahahhahahah