Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nuklearna energija

Neretvanske mandarine štite mušice sterilizirane radijacijom

mandarine (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
02.10.2012.
u 21:28

Uzgajivači sterilizirane mušice raspršuju po poljima mandarina i riječnim rukavcima

Dvaput tjedno u razdoblju od travnja do studenog u dolinu Neretve stižu pošiljke s po pet milijuna steriliziranih voćnih mušica. Dopremaju ih kako bi spasili mandarine, piše Reuters

Uzgajivači mušice raspršuju po poljima mandarina i riječnim rukavcima, a kao dio projetka koji je započeo prije dvije godine s ciljem borbe protiv štetočina koje su dosad znale uništiti i do trećine uroda. 

Mušice su, pak, sterilizirane u Izralelu za što je korištena nuklearna energija! Poprskali su ih radiokativnim spojem kako bi ih sterilizirali.

 Iza projetka stoji IAEA, agencija UN-a za atomsku agenciju, iz koje stiže poruka kako je ovo odličan primjer primjene nuklearne energije, a koji nema veze s ratovanjem i/ili atomskom bombom. 

Riječ je o muškim mušicama koje  brzo nakon raspršivanja brojčano nadjačaju "domaće mušice" i postepeno ih potpuno zamijene. Iako se mogu pariti s ženkama mušicama, nema potomaka pa tako ni larvi koje su najodgovornije za uništavanje mandarina čijim se uzgojem, kao i uzgojem drugogo voća, u tom kraju bavi devet od deset osoba. 

Projekt je zasad prihvatio dio poljoprivrednika, no uspjesi su nadmašili očekivanja pa sve više uzgajivača želi sudjelovati.

- Sljedeći je korak raspršivanje mušica iz aviona, što je najučinkovitiji način, kazao je za Reuters Luka Popović iz Centra za poljoprivredu. 

Agencija UN-a financira dopremanje mušica koje stoji 2300 eura, a dio novca dolazi i iz SAD-a. 

 

Komentara 11

BU
Bullshitter
21:46 02.10.2012.

Dopremanje stoji 2300 eura i to plaća agencija UN-a a dio i SAD. Pa na što smo mi spali, kao da smo Zimbabve pa da nemamo pišljivih 2300 eura. Stvarno smo mizerija.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
21:49 02.10.2012.

sto nepuste te musice u Sabor i Vladu i pantovcak,ahahahahhahahhahahaha

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
21:44 02.10.2012.

sto nepuste te musice na Iran,ahahhahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije