Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponovljeno suđenje

Filip Zavadlav smijao se na suđenju nakon izjave svjedokinje, novo ročište u travnju

Split: Nastavljeno ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu nakon ukidanja prvostupanjske presude
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/14
20.03.2023.
u 12:50

Nastavlja se ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu nakon ukidanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana. Ukoliko se dokaže da su njegovu bratu prodavali drogu i dolazili im kući utjerivati dug mogao bi dobiti i kaznu od 50 godina zatvora

Danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana. Na suđenju je svjedočio socijalni radnik, Zlatko Lovrić, koji je tijekom godina vodio brigu o obitelji Zavadlav. S obzirom da predsjedavajuća sutkinja Višnja Strinić na ponovljenom suđenju pokušava utvrditi motive trostrukog ubojstva, Lovriću je postavila pitanja vezano za ljude koji su dolazili u stan i prodavali drogu njegovu bratu Stanislavu. Lovrić je kazao da ne zna tko su te osobe, te da je za situacije saznao razgovarajući s članovima obitelji, posebno s ocem i bratom. Nije znao reći ni tko su dvije osobe koje su Filipa napale na Matejuški, piše 24sata.

Video: Socijalni radnik Zlatko Lovrić svjedočio na suđenju Zavadlavu

Socijalni radnik kazao je i da je znao za kalašnjikov, ali ne i da je njegov. Filip mu je naime, pokazao sliku automatske puške, no nije je on držao već je puška bila sama na slici. - Rekao sam mu da mu to ne treba, na što mi je on rekao da se ne brinem, da je to šala, da je samo htio impresionirati djevojku iz Beograda. Slike je vrtio na mobitelu, bila je i jedna na kojoj drži pištolj, mislim da je snimljena na brodu - rekao je Lovrić.

Svjedokinja koja je slučajno upoznala Zavadlava jer je njezina kćer slično godište kao i Filip, pričala je o danima koje su ona i kćer provele s njim, uglavnom u šetnjama i razgovorima..

- Filipa smo upoznale slučajno, a oštećene nisam poznavala, niti sam čula za događaje vezano za njih. Ispred nas o tome nije pričao, taj događaj za nas je bio šok. Ja sam mislila da je korijen njegovog stanja prekid s djevojkom, da mu je to predstavljalo veliki gubitak. Zadnji put sam ga vidjela na dan kad se to dogodilo, pozvonio nam je ujutro, bio je izvan sebe, nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno - kazala je svjedokinja dodavši da je u tom periodu strašno smršavio, do neprepoznatljivosti, bio je tužan, suznih očiju, ali uvijek jako pristojan. 

- Taj dan otac ga je uporno zvao na ručak, a on se nije htio javiti. Zvao je socijalnog radnika da se posavjetuje, ali on se nije mogao s njim naći jer nije bio u Splitu. Socijalni radnik mu je rekao da ode kod oca i mi smo ga tamo i ostavili - kazala je svjedokinja dodavši da nije znala za obiteljske probleme niti da ga nešto drugo muči.

Socijalnom radniku je tad na telefon spomenuo i bivšu djevojku, a ja sam mu tad rekla da će naći bolju i ljepšu - kazala se svjedokinja, na što se Filip počeo smijati. Suđenje će se nastaviti u travnju. Na današnje ročište bilo je pozvano devet svjedoka, no došla su samo tri. 

Nakon što je u prvom postupku dobio kaznu od 40 godina zatvora.Visoki sud ukinuo je presudu i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva. U petak 17. ožujka je Zavaldav rekao da se ne osjeća krivim. Psihijatri Klinike za psihijatriju Vrapče Goran Arbanas i Aleksandar Haid u petak su potvrdili da je raspravno sposoban i da razumije za što ga se tereti. 

Video: Filip Zavadlav na sudu: 'Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?'

U petak je rekao kako mu nije jasno na koji su način pshijatri zaključili da poznaje i govori talijanski jezik. "Iz citata dijela vještva kojeg je ekipa napravila ispada da su momci nešto krivo shvatili. Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?, kazao je Zavadlav. Sudkinja Višnja Strinić mu je odgovorila da je to učinjeno na temelju zapisa s prošlog ročišta na kojem je koristio isključivo talijanski. Njegov otac Ante i brat Stanislav u svojstvu svjedoka pozvani su na raspravu, ali su iskoristili zakonsku mogućnost da ne govore. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem drugih svjedoka. 

U prvom postupku nije utvrđeno kako je ubojstva počinio iz bezobzirne osvete kako je navelo tužiteljstvo pa je osuđen za tzv. obična, a ne teška ubojstva kako ga tereti optužnica. Dokaže li se kako su ubijeni bili dileri koji su prodavali drugu njegovom bratu Stanislavu, dolazili kod njih kući i pokušavali utjerati dug, Filip Zavadlav u drugom bi postupku mogao dobiti i maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora.

 

Komentara 21

TM
trade_mark
08:50 20.03.2023.

heroj, a ne zločinac! treba mu dat medalju za hrabrost jer je napravio ono što "institucije" nisu!

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:04 20.03.2023.

Gdje su bile institucije ove države,kad je Filip tražio pomoć,kako bi se izvukao iz kandži mafije,kojoj je Filipov brat,a ne Filip, ostao dužan?

OB
Oblivion
09:08 20.03.2023.

Svaki put sve više svjedoka ko mrtvih židova nakon ww2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije