Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mrsić u austriji:

'Naš je posjet početak još jedne dublje suradnje u području rada'

Mrsić Austrija (1)
S. Herek
27.09.2012.
u 17:26

Ministar rada i mirovinskog sustava Mrsić sastao se u Beču s austrijskim kolegom Rudolfom Hundstorferom

– Austrija i Hrvatska imaju niz zajedničkih interesa glede radne i socijalne politike – rekao je u četvrtak u Beču nakon razgovora s hrvatskim ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem austrijski ministar rada, socijalne politike i zaštite potrošača Rudolf Hundstorfer na zajedničkoj konferenciji za novinare. Dodao je da se pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja sljedeće godine otvaraju nove mogućnosti suradnje u austrijsko-hrvatskim odnosima. – Austrija će i nadalje pružati punu potporu Hrvatskoj s kojom ima vrlo dobre i tijesne odnose, i nakon što uđe u Europsku uniju – rekao je Hundstorfer, podsjetivši da dvije zemlje već surađuju na zajedničkim projektima na području tržišta rada, obrazovanja, smanjenja nezaposlenosti te zakonske regulative vezane uz radno pravo.

– Također imamo i bliske kontakte na području mirovinskog i socijalnog sustava – ustvrdio je austrijski ministar, ponudivši Hrvatskoj pomoć u prijenosu austrijskih iskustava na raznim stručnim područjima. – Hrvatska ima svoje posebnosti, mi također imamo svoje posebnosti, i jedino u čemu možemo pomoći i dati potporu jest u radnim okvirima. Možemo, primjerice, poslati naše stručnjake koji će na licu mjesta pomoći u određenoj situaciji, možemo preuzeti i troškove, no kako će to biti provedeno, autonomna je odluka RH, i nikako drukčije ne bi ni moglo biti – rekao je Hundstorfer napomenuvši da se Austrijanci ne žele postaviti kao profesori koji sve znaju nego kao prijatelji koji razmjenom iskustava žele pomoći prijateljskoj Hrvatskoj da se što lakše uključi u svakodnevni život Unije.

Hundstorfer i Mrsić razgovarali su o hrvatskom pristupanju EU, bilateralnim odnosima dviju zemalja i mogućnostima njihovog proširenja, posebice u kontekstu skorog članstva RH u EU te o ostalim aktualnim temama. Središnje mjesto zauzele su teme vezane uz razmjenu iskustava u provedbi aktivnih mjera aktivne politike zapošljavanja s posebnim osvrtom na rješavanje problema nezaposlenosti mladih, sezonskog zapošljavanja, programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom i mogućnostima bilateralne suradnje na tom području te mogućnostima suradnje dviju zemalja u provedbi twinning-projekata.

– Naš je posjet početak još jedne dublje suradnje u području rada, zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije invalidnih osoba – rekao je ministar Mrsić, zahvalivši Austriji na svoj potpori koju je pružala Hrvatskoj na eurointegracijskom putu te brzoj ratifikaciji Pristupnog ugovora RH i EU. – To će nam omogućiti da od 1. srpnja 2013. još bolje surađujemo, posebice na području profesionalne rehabilitacije, na kojem Austrija ima značajna postignuća te će nam austrijska iskustva poslužiti kao dobra baza pri izgradnji hrvatskog sustava profesionalne rehabilitacije – dodao je, napomenuvši kako će RH nastaviti suradnju s Austrijom i na programima i projektima u području rada i zapošljavanja, s obzirom na to da Austrija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u EU, posebice mladih i osoba iz strukovnog obrazovanja. – Ovaj naš posjet služi i tome da vrlo brzo organiziramo radne grupe koje će raditi na pitanju zapošljavanja mladih u RH – rekao je ministar Mrsić ustvrdivši da u Hrvatskoj ima mnogo mladih bez posla te da će Hrvatskoj dobro doći pozitivno austrijsko iskustvo u rješavanju, kako je rekao, toga „osjetljivog“ pitanja.

Na novinski upit hoće li Austrija 1. srpnja 2013., kada RH uđe u EU, otvoriti svoje tržište radne snage Hrvatima, austrijski je ministar odgovorio da Austrija neće inzistirati na prijelaznom roku od sedam godina, ali da ima dva okvirna uvjeta koja relativno pomažu Republici Hrvatskoj, uredbu o sezonskoj radnoj snazi na temelju koje mnoge osobe iz Hrvatske dolaze na sezonski rad u Austriju te popis nedostatne radne snage. Dodao je kako je pitanje želi li Hrvatska da se iz nje povlači kvalificirana radna snaga. „Nadam se da će Hrvatska i Austrija uz pomoć zakonske regulative naći adekvatno rješenje tog pitanja na dobro obiju zemalja“, rekao je Mrsić ustvrdivši kako je to i političko pitanje.

Odgovarajući na pitanje mogu li hrvatska zajednica u Austriji tj. gradišćanski Hrvati i suvremeni hrvatski doseljenici pomoći unapređenju bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske, austrijski ministar Hundstorfer rekao je kako Austrija s hrvatskom zajednicom ima „savršene kontakte“ i kako trenutačno nema potrebe za bilo kakvom pomoći.

– Hrvatska zajednica u Austriji dobra je spona između dvije zemlje i jasno je da računamo na tu zajednicu i da ćemo je pomagati, jer je to dobar put suradnje između naših dviju zemalja – istaknuo je ministar Mrsić, dodavši kako su odnosi Hrvatske i Austrije tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja. – Imamo iste poglede na razvoj odnosa kada govorimo o tržištu rada i zapošljavanja, a to je prilika da na razini EU koordinirano i zajednički djelujemo – rekao je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava zaključivši kako će ulaskom u EU Hrvatska dobiti novi zamah.

>> "Neće biti pada nezaposlenosti do početka 2014. godine"

Komentara 1

SP
splitskaljeta
08:31 28.09.2012.

Uz ministra Jovanovića , Mirando Mrsić je jedan od najboljih hrvatskih ministara.Nastoji riješiti probleme , ne stvara nepotrebnu buku, staložen,odmjeren, sve pohvale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije