Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesno

Nakon što su prvotno odgođeni, Poljska izlazi na izbore za novog predsjednika

Prosvjed u Poljskoj
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
28.06.2020.
u 07:36

Predsjednički izbori mogli bi imati velike posljedice na tamošnji politički krajobraz.

Birališta su otvorena u nedjelju na poljskim predsjedničkim izborima na kojima sadašnji predsjednik Andrzej Duda želi osigurati drugi petogodišnji mandat i učvrstiti vlast vladajućih konzervativaca.

Birališta se zatvaraju u 21 sat kad će biti objavljene izlazne ankete. Predsjednički izbori mogli bi imati velike posljedice na tamošnji politički krajobraz

Pobjeda aktualnog predsjednika Dude, kandidata vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), omogućila bi njezinu čvrstu i nesmetanu vlast do parlamentarnih izbora 2023. godine. 

Ne uspije li Duda osvojiti drugi petogodišnji mandat, poraz bi mogao značajno smanjiti PiS-ov vladajući stisak i biti početak kraja njezine vladavine, kažu analitičari. Mnogi birači ove izbore smatraju plebiscitom o budućnosti PiS-ove vladavine, smatra povjesničar i politički analitičar Antoni Dudek. Malo je vjerojatno da će glasanje 28. lipnja dovesti do pobjednika i izgledno je da će konačna odluka pasti u drugom krugu 12. srpnja. 

Ankete pokazuju da je Duda u vodstvu. Može računati na oko 40 posto glasova, ali mu podrška pada zadnjih tjedana. Njegov glavni suparnik, varšavski gradonačelnik Rafal Trzaskowski, kandidat oporbene Građanske platforme, trenutno ima oko 30 posto podrške.Trzaskowski bi u vjerojatnom drugom krugu mogao privući veliku većinu glasova protukandidata koji će otpasti u prvom. Ispitivanja javnog mnijenja sugeriraju da će drugi krug biti tijesna utrka. Dudek i dalje misli da je Duda u prednosti. 

"Trzaskowskog smatraju kandidatom elite velikih gradova i to mu je slabost. Teško će privući glasove iz provincije, koja Dudu smatra svojim kandidatom", kazao je. 

Analitičar Jaroslaw Flis predviđa tijesnu utrku bez jasnog favorita, ali tvrdi da bi Duda mogao imati problema. 

"Na nekoliko posljednjih izbora PiS je osvojio manje glasova od kumulativnog rezultata oporbe. Vladajući znaju da je gubitak izbora realna opcija", rekao je Flis. 

U PiS-u su zato napetih živaca. Čelnik stranke Jaroslaw Kaczynski, najmoćniji političar u Poljskoj, pismom je pozvao članstvo na potpunu mobilizaciju u privlačenju glasova. Duda je PiS-ov kandidat iz snova. U prvom mandatu je bio maksimalno kooperativan, čak i kada je u pitanju bila kontroverzna reforma pravosuđa, koju je Europska komisija doživjela kao pokušaj ukidanja neovisnosti sudstva.

Pobijedi li Trzaskowski mogao bi staviti veto na gotovo svaki PiS-ov zakon. Donji dom parlamenta predsjednikov veto može zaobići samo tropetinskom većinom, a PiS trenutačno nema toliko ruku u parlamentu.

Strahujući od toga, PiS žestoko napada Trzaskowskog, koristeći se pritom i državnim medijima. Na teret mu stavljaju navodno loše upravljanje Varšavom i zamjeraju mu podršku prema LGBT zajednici. Duda je u kampanji homoseksualizam ocijenio "ideologijom gorom od komunizma" i postavio se kao zaštitnik obiteljskih vrijednosti. 

Većinski katolička Poljska protivi se istospolnim brakovima i pravu da posvajaju djecu. Trzaskowski u kampanji nastupa mnogo pomirljivije, nastojeći pridobiti umjerene birače PiS-a. Pohvalio je tako njihovu socijalnu politiku, ključan faktor izbornog uspjeha stranke i obećao je da će s vladom surađivati u dobroj vjeri. Takva strategija mogla bi donijeti umjerene birače, a neće naljutiti one progresivne kojima je PiS trn u oku, smatraju analitičari. 

Izbori su se trebali održati 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:15 28.06.2020.

Cinjenica je da Duda i Trzaskowski imaju najvece sanse, medjutim ne treba iskukjuciti da Holownia ili Bosak mogu iznenaditi Trzaskowskiego. PiS je napravio duboke reforme u sudstvu, odvjetnistvu, policiji, vojsci, medijima tako da kontrolira misljenje ljudi. "Pametnom" soc. politikom je pridobio ljude sa slabijim soc. statusom, a takvih je Poljskoj najveci broj. Vijesti na TVP1 ili novine tipa Wyborcza, Sieć su u rukama PiS-a i uglavnom se vijesti svode na kritiku PO, afere u usporedbe sada i ranije, kroz 30 minuta emitiranja 365 dana u godini. Kaczyński zna manipulirati javnim mjenjem i to obilato koristi. Svi znaju da je Kaczyński pol. u sjeni i svi rade to sto im on naredi Duda, Morawiecki, Ziobro itd. Osvrcuci se na situaciju u HR, partija koja bi ponudila dobru soc. politiku tipa PiS i koja bi realizirala svoj program odmah, koja bi provela reforme, mogla bi imati uspjeh na iducim parlamentalnim izborima. Nadam se, da u takvom slucaju demokaracija nece biti ugrozena kao u PL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije