Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šarenilo

“Najženskiji” Kongres u povijesti Amerike, u njemu je i prva lezbijka

Nancy pelosi
Foto: BigPictures/PIXSELL
1/3
08.01.2013.
u 07:00

Amerikanci vjeruju da će s više žena Kongres krenuti u kompromisnom smjeru i da će se zaustaviti svađe demokrata i republikanaca.

Na osnovi rezultata izbora održanih 6. studenoga prošle godine, u 113. saziv Kongresa ušao je rekordan broj žena. Analitičari tvrde da je to jedina šansa da američka politika krene u kompromisnom i razumnom smjeru te da se zaustave svađe među republikancima i demokratima jer žene, uvjereni su, imaju više strpljenja i upornosti.

Uz 80 žena u Zastupničkom domu, bit će i 20 senatorica, što je rekord u oba doma, kojima od prvoga saziva 1789. dominiraju bijeli muškarci.

Iako demografski sastav Kongresa ostaje i dalje takav da su u većini bijeli muškarci, novi su članovi američkog zakonodavnog tijela raznovrsni i među njima su, uz više žena, i četiri Afroamerikanca, 10 Hispanaca te pet Amerikanaca azijskog porijekla.

– Oduševljen sam većim brojem žena u Kongresu, borio sam se kao senator 1994. da se donese zakon protiv nasilja nad ženama i bit ću potpuno zadovoljan kad ih bude pedeset posto u Senatu – poručio je potpredsjednik Joe Biden.

U Senatu će biti tri Hispanca – demokratski senator Bob Menendez te republikanci Marco Rubio i Ted Cruz. Senatorica iz Marylanda Barbara Mikulski prva je žena koja će voditi gospodarski odbor u Senatu, a Patty Murray iz države Washington vodit će odbor za proračun. Kalifornijska senatorica Dianne Feinstein na čelu je odbora za sigurnost, Debbie Stabenow iz Michigana vodi odbor za poljoprivredu, a Barbara Boxer iz Kalifornije odbor za zaštitu okoliša. Senatorica iz Louisiane Mary Landrieu zadužena je pak za odbor malog gospodarstva.

U Senat je prvi put u povijesti izabrana žena iz Wisconsina, a ostat će zabilježena i kao prva deklarirana lezbijka na Capitol Hillu. U Senat su ušle i Tulsi Gobbard s Havaja čija je majka Hindu te prva kongresnica budističke vjeroispovijesti republikanka Mazie K. Hirono. Inače, prošli saziv Kongresa, koji su kritizirali kao najneproduktivniji u zadnjih 60 godina, završio je s radom u utorak navečer.

>>Demokracija u SAD-u položit će ispit kad im na čelu bude žena

Ključne riječi

Komentara 5

10
10ye
08:17 08.01.2013.

Više žena znači bit će manje svađa i više odluka?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:19 08.01.2013.

Bravo,...i nama treba vise zena u politici,....ali i javnim poduzecima, diplomaciji,....i naravno najvaznije na vaznim funkcijama u privatnim poduzecima.

DO
Dolinski
08:06 08.01.2013.

Žena je sve više u vlasti, uzlazni trend traje već nekoliko desetljeća - živimo sve sretniji i zadovoljniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije