Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Najveći napredak ostvario SDSS, izbore obilježila velika izlaznost

Izbori Vukovar
Foto: Davor Javorović/Pixsell
16.06.2014.
u 11:18

HDZ je osvojio najviše mandata - ukupno 10, no to nije dovoljno da samostalno kontroliraju Gradsko vijeće. SDP je osjetno podbacio od prošlih izbora, osvojivši devet posto glasova manje iako su bili u koaliciji s HNS-om koji je tada na izbore izašao samostalno

Nedjeljni prijevremeni izbori u Vukovaru donijeli su odgovore na mnoga pitanja, ali je i dalje mnogo toga ostalo nepoznato. Prije svega to je tko će biti gradonačelnik, Ivan Penava (HDZ) ili Željko Sabo (neovisni kandidat), kao i tko će imati većinu u Gradskom vijeću. Prema rezultatima izbora Ivan Penava, kojega je u utrci za gradonačelnika podržavalo 13 političkih stranaka, dobio je 6539 glasova ili 47,43 posto od ukupnog broja građana koji su pristupili izborima.

Željko Sabo dobio je 5021 glas ili 36,42 posto glasova. Kvalitetan rezultat ostvario je i Dragan Crnogorac, gradonačelnički kandidat ispred koalicije stranaka okupljenih oko SDSS-a, koji je dobio 1545 glasova (11,21 posto). Ostala trojica kandidata zajedno nisu dobila niti 500 glasova. Neovisni kandidat Andrej Georgievski dobio je 262 glasa, Slavko Mirnić (Naša stranka) 131, a bivši predsjednik Gradskoga vijeća, a sada neovisni kandidat, Željko Pinjuh svega 78 glasova.

Drugi krug izbora kada će biti izabran i  gradonačelnik Vukovara održat će se 29 lipnja. Već sada vidljivo je da će u utrku, u koju oba kandidata kreću od nule, odlučivati svaki glas. I za Gradsko vijeće Vukovara HDZ je osvojio najviše glasova i čak 10 mandata. To im ipak neće biti dovoljno da samostalno mogu kontrolirati vijeće s obzirom da su SDP i SDSS osvojili po pet vijećnika, a jednoga vijećnika ima i HDSSB. Koalicija stranaka oko HDZ-a u utrci za Gradsko vijeće osvojila 44,61 posto glasova (5953). SDP je osvojio 23,08 posto glasova (3080), SDSS 20,93 posto (2793), a HDSSB 5,51 posto glasova (735). Zanimljiva je i usporedba sa ostvarenim rezultatima na izborima za Gradsko vijeće prošle godine. I tada je koalicija stranaka oko HDZ-a osvojila najviše glasova i to 42,04 posto. Na ovim izborima dobili su 2,5 posto glasova više. Zato je SDP osjetno podbacio. Oni su na prošlom izborima osvojili 32,02 posto glasova, a jučer devet posto manje. HNS, koji je na ovim izborima u koaliciji sa SDP-om, na prošle lokalne izbore izašao je samostalno. Tada su osvojili 4,71 posto glasova.

Najveći napredak ostvario je SDSS. Oni su na prošlim izborima osvojili 10,94 posto glasova, a jučer čak deset posto glasova više. Vjerojatno da je jedan od razloga tome i što su na lokalne izbore po prvi put tri političke stranke sa srpskim predznakom izašle sa jednom listom.  Ostale četiri liste u utrci za Gradsko vijeće ostvarile su zanemarive rezultate. Najviše je dobila neovisna lista Andreja Georievskog (319), zatim Naše stranke (201), onda neovisna lista Željka Pinjuha (145), a najmanje neovisna lista Mirka Draguna (120). Jučerašnje izbore obilježila je i ponovno visoka izlaznost birača. Prema službenim podacima na izbore je izašlo 13 786 građana ili 50,75 posto birača upisanih u birački popis koji broji ukupno 27 167 birača. 

>> Izbori za Vukovar: Sabo, Penava ili Crnogorac?

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
11:48 16.06.2014.

Vidjet ćemo koliki će napredak ostvariti SDSS kad budu glasovali samo oni koji stvarno imaju na to pravo. Svatko tko je vidio kolone glasača koje su zadnja dva dana stizale iz Srbije da glasaju u Hrvatskoj znaju o čemu govorim. Sprdačina.

KI
Kissinger
12:29 16.06.2014.

pinjuh-sad zna gdje mu je mjesto.glede ostalih rezultata,ista meta isto odstojanje.načelnik-drugi krug(neizvjestan pobjednik),gradsko vjeće 10 :10,a tko ponudi više dobija 11-estog vjećnika.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
15:13 16.06.2014.

Ocito su autobusi iz Srbije zakasnili, ili se novi zakon o prebivalistu ipak isplatio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije