Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA ISKUSTVA

Najuspješnije prisluškivanjem, zaštitom pokajnika i stalnim progon

07.10.2008.
u 15:20

Iz newyorških je policijskih krugova procurila vijest da se prava mafija obnavlja i vraća u “punom sjaju”. Naravno, prilagođena novim tržišnim, socijalnim i tehnološkim uvjetima koje donosi 21. stoljeće te uz obrazovanije kadrove koji se i dalje regrutiraju iz provjerenih doseljeničkih obitelji druge, treće, ali već i četvrte generacije talijanskog ili portorikanskog podrijetla.

Istina je da u New Yorku i Americi od 2001. godine, nakon završetka drugog mandata gradonačelnika Rudolpha Giulianija, nema tako sposobne osobe koja bi se iskreno i uporno bavila pitanjem organiziranog kriminala bez straha za svoj život. Giuliani je očistio New York od mafije kao nitko prije jer je krenuo jedinim ispravnim putem, a to je razotkrivanje mafijaških sudionika i pomagača u policijskim i pravosudnim redovima.

Tajno istraživanje koje je provelo američko ministarstvo policije potvrdilo je da newyorški plavci često krše zakon na perfidniji i okrutniji način nego mnogi koji se nazivaju okorjelim kriminalcima. Šokantno izvješće navodi da je zabilježen porast korupcije u policijskim redovima. Američka mafija danas nema, kao u prošlosti, “velike igrače” uza se. Političari mogu zaraditi veće količine novca na lobiranju i financijskim transakcijama, što pokazuje i najnovija američka gospodarska kriza. 

Pet poznatih mafijaških obitelji iz New Yorka, Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo i Bonanno, još uvijek postoje. No, nakon godina nemilosrdnih progona i suđenja koje provodi američka vlada nijedna od njih nema lako prepoznatljivog i istaknutog dona (bossa, kuma). Griješe oni koji misle da mafija, kao što gledamo u filmovima, poštuje svoja stara pravila, a jedno od njih je da se ne ubijaju djeca ili vjerne žene. Nelojalnost je postala jedna od glavnih odlika mafije 21. stoljeća. Sve je dopušteno radi uspjeha i osvete.

U Americi se borba protiv mafije uspješnije provodi od 1970-ih godina, kad je u Kongresu prihvaćen RICO zakon. On dopušta prisluškivanje, zaštitu pokajnika i stalni progon organiziranih kriminalnih skupina. Omogućio je tužiteljima širom Amerike da brže dobiju kvalitetne dokazne materijale pa su mnogi mafijaši završili iza rešetaka. RICO zakon snažno se bori protiv organiziranog kriminala, njegove sprege s političarima i javnim osobama, a potiče suradnju policije, tajnih službi i državnih institucija. U zakone Europske unije ugrađeni su mnogi dijelovi američkog RICO zakona. U Americi je danas koristan u sudskom procesuiranju zločinačkih organizacija poput meksičkog narkokartela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije