Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo pet mjesta

Najpoželjniji državni posao: 196 kandidata za plaću od 17.000 kuna

aktovka, direktor
Arhivska fotografija
Autor
Ivanka Toma
19.09.2012.
u 09:16

Članovima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa posao je provjeriti jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa.

U saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove do 13. rujna stigle su prijave čak 199 osoba koje žele posao u peteročlanom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Plaća u Povjerenstvu otprilike je 17.000 kuna, a članovima je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa. Samo su, kako kaže predsjednik Odbora Šime Lučin, tri prijave stigle izvan roka, pa ih je 196 pravovaljanih. Za člana Povjerenstva prijavilo se 166 kandidata, a za predsjednika (uvjet je da je pravnik s položenim pravosudnim ispitom) njih čak trideset.

Sigurnosne provjere

Lučin kaže da pedesetak prijava ne ispunjava uvjete natječaja ili nisu potpune, no još ne želi iznijeti imena onih koji će sudjelovati u utrci za, kako se pokazalo, trenutačno najpoželjniju državnu službu, jer nije dovršena provjera svih prijava. U srijedu će na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, kaže njegov predsjednik, biti objavljena konačna lista kandidata te određen redoslijed kojim će biti obavljeni razgovori. Ujedno će kandidati biti pozvani na potpisivanje suglasnosti za sigurnosne provjere.

>>Zakon o sprečavanju sukoba interesa neće se mijenjati

Uvjeti za rad u Povjerenstvu su sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti. Kandidat ne smije biti ni član političke stranke u posljednjih pet godina. Predsjednik Povjerenstva k tome mora biti i pravnik s položenim pravosudnim ispitom.

Iako su imena zainteresiranih još tajna, doznajemo da među kandidatima dominiraju novinari. Tako se prijavio Dragan Miljuš s portala Index, Vlado Rajić, novinar ugašenog Vjesnika, Marinko Jurasić, novinar ugašenog Foruma, Verica Tomić koja je radila u osječkom dopisništvu Jutarnjeg lista, Suzana Varošanec, novinarka Poslovnog dnevnika, Ana Raić Knežević iz Novog lista, a ima još novinarskih imena iz lokalnih medija. Za taj posao zainteresiran je i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Ivica Ovčar, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa u mandatu prošle Vlade Tatijana Vučetić.

Javila se i bivša ustavna sutkinja koja je prije dvije godine željela, ali nije dobila drugi mandat u Ustavnom sudu Nevenka Šernhorst. Javio se i bivši šef kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Boris Spudić koji je u policijskom mandatu Tomislava Karamarka završio na ledu, a tamo je, čini se, ostao i nakon dolaska SDP-ova Ranka Ostojića za ministra.

Nema bankarske tajne

Poštenje dužnosnika provjeravao bi i Josip Begović, nekadašnji šef osječke policije koji je u mandatu vlade Ivice Račana bio pomoćnik ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića. Begović je zbog sumnje u malverzacije u zatvorskom pogonu za proizvodnju radijatora u Lipovici podnio kaznenu prijavu protiv haeselesovca – koalicijskog partnera SDP-a, pa ga je Ivanišević smijenio.

Među kandidatima za članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prisutna su najrazličitija zanimanja. Ima liječnika, odvjetnika, zaposlenika Hrvatskih cesta, sveučilišnih profesora, carinika, sindikalista, obavještajaca, vojnika, stručnjaka za streljivo, a tu je čak i inovator koji je kreirao zbirku edukacijskih igara za proučavanje Biblije... Kao što dolaze iz svih mogućih zanimanja, kandidati dolaze i iz svih krajeva Hrvatske.

Osim vrlo primamljive plaće, kandidatima je primamljiv i posao koji bi obavljali kao članovi Povjerenstva. Aktualni Zakon o sprječavanju sukoba interesa vrlo je široko propisao krug dužnosnika pa u njega spadaju svi mogući – od predsjednika Republike, Vlade, ministara, saborskih zastupnika, svi čelnici lokalnih tijela vlasti, guverner Hrvatske narodne banke te još poveća paleta raznih državnih dužnosti koja se proteže do načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vrlo su široke i ovlasti koje ima Povjerenstvo, tako da im na njima može pozavidjeti i policija. Za Povjerenstvo nema bankarske tajne, sve institucije dužne su im dostaviti podatke o imovini dužnosnika i njihovih obitelji, članovi Povjerenstva imaju pravo ulaziti u stan dužnosnika i provjeravati što tamo sve ima...

Povjerenstvo sve to može bez ičijeg odobrenja i naloga, a dužnosnicima mogu izricati i kazne.

Komentara 15

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:36 19.09.2012.

Hm A da se raspiše natječaj za radno mjesto direktora Željezare Sisak ne bi se javio nitko.

QW
qwerty
09:56 19.09.2012.

to su pravi poslovi. nije bitna škola ni struka. može valjda i bez škole, odnosno s hdz-ovim šumskim istarskim tecajem za magistre i doktore. poželjne su i krivotvorene diplome kao i diplome cijenjenih sveucilišta, banjalucko, mostarsko, prištinsko.

DO
doktorica
09:26 19.09.2012.

Plaća u Povjerenstvu otprilike je 17.000 kuna, a članovima je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa. .......ponovno neka Povjerenstva,ako već moraju biti onda bi to ljudi trebali raditi honorarno i honorar nebi smio biti veći od 2000 kuna!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije