Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"božja čestica"

Nagrađeni Nobelom za fiziku za otkriće od čega je svijet izgrađen

nobel, Peter Higgs,Francois Englert
Reuters/PIXSELL
08.10.2013.
u 13:08

Britanski fizičar Peter Higgs i Belgijanac Francois Englert dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku

Britanski fizičar Peter Higgs i Belgijanac Francois Englert dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku. Nagrađeni su tim prestižnim priznanjem zbog predviđanja postojanja Higgsova bozona, odnosno "Božje čestice" - elementarne čestice koja objašnjava zašto materija ima masu, prenose svjetski mediji.

Očekivalo se kako će upravo ova dva znanstvenika podijeliti 8.000.000 švedskih kruna (1,25 milijuna dolara) nagrade nakon što je njihov teorijski rad potvrđen u pokusima na CERN-u i njegovom gigantskom akceleratoru.

- Nagrađena teorija središnji je dio standardnog modela fizike čestica koja opisuje kako je svijet izgrađen. Prema standardnom modelu, sve od cvijeća do ljudi, zvijezda i planeta, sastoji se od samo nekoliko građevnih blokova: čestica materije -  obrazložila je Švedska kraljevska akademija znanosti dodjelu nagrade.

>>Nobelova nagrada: Objasnili 'transportni sustav' u stanicama!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije