Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina

Nobelova nagrada: Objasnili 'transportni sustav' u stanicama!

Rothman
Screenshot/YouTube
07.10.2013.
u 11:52

U objašnjenju Odbora koji dodjeljuje Nobelovu nagradu stoji kako su ta tri znanstvenika riješili misterij kako "stanice organiziraju svoj transportni sustav".

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu američki su znanstvenici James E. Rothman s Yalea, Randy W. Schekman s Berkeleyja i Thomas C. Sudhof sa Stanforda.

U objašnjenju odbora koji dodjeljuje Nobelovu nagradu stoji kako su ta trojica znanstvenika riješila misterij kako "stanice organiziraju svoj transportni sustav".

Svaka stanica je "tvornica" koja proizvodi i izvozi molekule, pišu iz odbora. Na primjer, kada se inzulin stvori i krene u naš sustav, kemijski signali, neurotransmiteri, šalju se od jedne do druge živčane stanice. Te se molekule transportiraju kroz stanice u "malim paketima" koje zovemo vezikuli. Tri dobitnika Nobelove otkrila su molekularne principe koji upravljaju da se "teret" prenosi na pravo mjestu u pravo vrijeme u stanici.

>>Dvojbe nema: Nobela za mir treba dobiti papa Franjo

>>Ruska udruga traži Nobelovu nagradu za mir za Putina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije