Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u eu

Na referendum o EU moći će svi sa glasačkim pravom, ma gdje bili

\'21.01.2011.,Zagreb - Na zgradi Ministarstva financije zastava Europske unije i hrvatska zastava  izvjesene su na procelje zgrade. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
02.01.2012.
u 17:57

Ako ne glasujete u mjestu prebivanja, potvrdu za mjesto boravka ne morate nositi sa sobom, ured će je dostaviti u mjesto boravka

Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, glasi pitanje na koje će hrvatski državljani s biračkim pravom 22. siječnja moći odgovoriti zaokružujući jedan od sljedećih odgovora: za ili protiv. Iako je bilo zamjerki, u prvom redu nevladinih udruga, da je nejasno tko će sve moći glasati na referendumu, otklonjene su i te nedoumice: moći će glasati svi s biračkim pravom, ma gdje se u tom trenu nalazili.

Iz Državnog izbornog povjerenstva kažu kako se najveći broj upita građana odnosi upravo na postupak privremenog upisa i registracije birača. Procedura je jasna: birači koji na dan referenduma budu izvan mjesta prebivanja uzimaju potvrdu u nadležnom tijelu državne uprave u mjestu boravka. Novost je da potvrdu ne moraju nositi sami, već mogu zatražiti od ureda da je dostavi uredu u mjestu glasovanja. Ako su je preuzeli osobno, moraju je predati do 7. siječnja, nakon čega se zaključuju popisi birača. Iznimno, nadležni uredi radit će i 6. i 7. siječnja. Slično je i s biračima koji na dan referenduma budu u inozemstvu – oni do 7. siječnja od ureda moraju zatražiti potvrdu te je na dan referenduma pokazati u diplomatskom predstavništvu.

Iz GONG-a kažu kako su otklonjene zamjerke "jer je vlast preuzela odgovornost za provođenje referenduma", no kažu da će biti zanimljivo vidjeti kako će se za kampanje poštovati Venecijanska komisija, posebno dio o objektivnom i balansiranom materijalu.

Inače, završni dio kampanje, uz TV spotove s predsjednikom i premijerom koji su već krenuli, trebao bi obilježiti i sutrašnju skijašku utrku Snježna kraljica.

Komentara 149

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
05:11 04.01.2012.

Zar u Hrvatskoj ima pokojnika ?????????

EZ
ezelic
19:12 02.01.2012.

Zna li netko koliki % registriranih birača mora izaći da bi referendum bio valjan. jer opet bi se moglo desiti da manjina odlučuje o većini::::::::::::::::::

SP
spartak
23:32 02.01.2012.

@swiss airbus, to znači da i tvoja Swiss po kojoj si se nazvao živi \"odvojeno od civilizacije\", jer nije u EU. A Bugarska je civiliziranija od Norveške. Ti si zbilja bedak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije