Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na polarne ekspedicije luksuznim kruzerom građenim u Splitu

U Brodosplitu ističu da će putnici imati nevjerojatnu paletu avanturističkih mogućnosti
16. svibnja 2020. u 19:49 2 komentara 1130 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Novogradnja 487, odnosno “Ultramarine”, putnički brod za polarne ekspedicije, porinut je danas u podne u Brodograđevnoj industriji Split.

Spašavanje pomoraca Bourbon Rhode Havarija Bourbon Rhodea Preživjeli s broda hrvatskog kapetana tužit će propalu tvrtku: 'Naši životi su izgubljeni'

U dogovoru s naručiteljem broda, američkom tvrtkom Quark Expeditions koja je u sastavu Travelopia grupacije, brod je u more porinula Andrea Mutak, djevojčica štićenica Anđela, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju čime se, kažu u Brodosplitu, nastoji potaknuti solidarnost, briga i uključivost za tu djecu.

Simboličko porinuće

Djevojčica Andrea porinula je plovilo teško devet tisuća tona, tehnološki vrlo napredan brod za polarne ekspedicije. Dugačak je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika u 103 luksuzno uređene kabine i u javnim prostorima o kojima će se brinuti 140 članova posade. U Brodosplitu ističu da će putnici imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija.

Ovo je treći brod iz programa, prošle je godine splitski brodograditelj nizozemskom naručitelju Oceanwide Expeditions isporučio polarni kruzer Hondius koji je već odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, pa u splitskoj tvrtki ističu kako im je “Ultramarine” potvrda iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine, odnosno u nišu graditelja najmodernijih polarnih kruzera. “Ultramarine” konkurira za gradnju najmodernijih i najskupljih brodova u toj klasi, a osigurava se zaposlenost više od dvije tisuće radnika. U cijeni je gradnje broda sadržano 70 posto domaćih komponenti te je time DIV grupa postala jednim od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, navode u tvrtki.

morski lavovi Neobična situacija Uživao ploveći brodom, a onda je ugledao nešto nevjerojatno: O, moj Bože, što je ovo?

Istaknuto je da je “Ultramarine” brod koji kombinira vrhunsku tehnologiju i napredne sigurnosne sustave koji će putnicima omogućiti da vrlo brzo silaze s broda u polarnu divljinu. Quark Expeditions brodu će pridružiti dva dvomotorna helikoptera na dva helidroma. Bit će to sigurni i okretni helikopteri za let u polarnim regijama, robusni s prostorima za promatranje okoline pri čemu je cilj ponuditi upoznavanje polarnih prostora. Razina sigurnosti tih helikoptera bit će iznad predviđenih sigurnosnih standarda industrije.

Što se avanturističkih opcija tiče, uključeni su vožnja kajakom na moru, veslanje, planinarenje, alpinizam, skijaško trčanje, stand up paddle, ali i heli-pješačenje i heli-skijanje uz spomenuto razgledanje iz helikoptera, što će biti unikat u ponudi polarnih ekspedicija. Na novom polarnom kruzeru bit će i 20 gumenih čamaca marke Zodiac koji su smješteni u blizini vodene linije, a može ih se rasporediti s obje strane broda na četiri točke ukrcaja koje su lako dostupne iz dvije čekaonice. Time se gostima omogućuje da iziđu za manje od 20 minuta, dvostruko kraće od prosjeka, a potom počnu s avanturama na kopnu na puno spontaniji način.

Tehnološke novosti

Sustavi za gorivo, vodu, opskrbu i zbrinjavanje otpada na brodu omogućit će 70-dnevni operativni raspon koji je najbolji u klasi te ponuditi nova iskustva u otkrivanju novih polarnih krajolika ili novih mjesta za slijetanje. Tu su i drugi tehnološki noviteti poput dinamičkog pozicioniranja koje će eliminirati potrebu za sidrenjem u područjima s osjetljivim morskim dnom. Ali i druge tehničke značajke za koje se navodi da će smanjiti brodski utjecaj na okoliš u mjeri koja nadmašuje uobičajeno za brodove te veličine. Sama tvrtka Quark Expeditions specijalizirana je za ekspedicije na Antarktiku i Arktik te je vodeći pružatelj polarnih avanturističkih putovanja posljednja tri desetljeća, a u njihovu je sastavu raznovrsna flota brodova.

Atlantia brod talijani otrovali Podignuta optužnica Brodar i vlasnik broda Atlantia optuženi zbog trovanja šestero Talijana

– “Ultramarine” bit će operativna baza za polarne avanture bez premca. Ovaj novi brod u rukama najiskusnijeg tima u ekspedicijskoj industriji omogućit će našim gostima da odu dublje u polarna područja nego ikada, zadržavajući uvijek isto poštovanje prema prirodi, što nam je uvijek bila glavna smjernica.

“Ultramarine” će našim gostima omogućiti da provedu svoje dane doživljavajući avanture izvan broda koje su i učinile Quark Expeditions tako popularnim. A kada se jednom vrate na brod nakon dana provedenog u polarnom istraživanju, moći će se odmoriti i opustiti u modernom, suvremenom prostoru vrhunske kvalitete – kaže Andre White, direktor Quark Expeditionsa.

Vrijednost je broda više od 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju osigurao je HBOR, a jamstvo je 16. svibnja 2018. godine svojom odlukom dala Vlada RH.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Avatar slobodoljubac
    slobodoljubac:

    Što je ovdje čudno.Ja samo znam da su naši brodograditelji vrhunski u svjetskim razmjerima !!!