Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIRA EUROPSKA UNIJA

Na okruglom stolu o ratu sudjeluju samo Srbi

Domovinski rat
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
14.10.2017.
u 21:09

U projekt su uključene talijanske i španjolske institucije i srpska strana, no nitko iz drugih zemalja nastalih raspadom SFRJ

“Promišljanje o ratovima na bivšem području Jugoslavije ne kao o iznenadnoj erupciji barbarstva u okruženju civiliziranog i tolerantnog Zapada, već kao o prilici za odražavanje na mutnom licu i s tolikim kontradikcijama europske civilizacije – je li moguće?”.

Pod tim pitanjem i ne baš jasnom rečenicom sazvano je savjetovanje, okrugli stol, od 16. do 18. listopada u Rimu, u organizaciji rimskog sveučilišta Sapienza, barcelonskog sveučilišta Ramon Llull, sveučilišta iz Kragujevca, Radija Slobodna Europa, rimske gimnazije Immanuel Kant, austrijskog povijesnog instituta, kazališta Eliseo (u tim će se prostorijama održavati savjetovanje) te uz financijsku potporu programa Europske unije “Europa za građane”. Osim talijanskih i španjolskih sudionika, govorit će i srpski, Jelena Arsenijević Mitrić sa sveučilišta u Kragujevcu, s kojeg je i Maja Anđelković, no nitko iz neke druge zemlje nastale raspadom Jugoslavije. Zbog toga je parlamentarac Aldo Di Biagio uputio ministrici obrazovanja Valeriji Fedeli i ministru vanjskih poslova Angelinu Alfanu pitanje o tom savjetovanju.

“Geopolitički, povijesni, društveni i kulturni scenarij unutar kojeg se odvila jedna od najkompleksnijih i najdramatičnijih stranica europske suvremene povijesti zaslužuje mnogo osjetljiviji i pažljiviji pristup u odnosu na ovaj koji vidimo u projektu koji sufinancira Europska unija i koji za partnera ima srbijansko sveučilište iz Kragujevca, ali bez drugih strana. Taj pristup nije sukladan s onime što je priznala međunarodna pravda i mislim da bi bilo najbolje da se savjetovanje odgodi”, napisao je senator Di Biagio.

Ključne riječi

Komentara 40

BA
bakulušić
22:36 14.10.2017.

Bit će to inglena uz šljivovicu i janjetinu. Kao za vrijeme rata sa unproforcima i engleskim diplomatima zaduženim za crtanje karata za podjelu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Srebrenica je to skupo platila. Čudno da nema Šveđana i Kanađana koji su svjedočili "patnjama srpske nejači".

BA
bađo15
21:35 14.10.2017.

Imenjak Di Biagio jedini objektivan, govoriti ce se o raspadu jugoslavije a sudjeluje samo srbija i to jos financira eu koje smo Mi clanica a ne srbija; al nas postuju..

Avatar unačelu
unačelu
21:44 14.10.2017.

Heh sobzirom na to skim se španjolci savjetuju katalonci bi trebali počet da se brinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije