Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Domovinski rat: što uče drugdje u EU

Istražili smo kako se hrvatski obrambeni rat prezentira učenicima u Njemačkoj, Italiji, Finskoj... Ne imenuju agresora, ne idu u detalje, bitno je da učenici shvate posljedice nacionalizma
02. prosinca 2016. u 07:05 108 komentara 47407 prikaza
02.05.1995., Okucani - Vojno redarstvena akcija Bljesak kojom je Hrvatska vojska krenula u oslobadjanje okupiranih dijelova zapadne Slavonije.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tko je bio agresor u ratu u Hrvatskoj? Tko je bio žrtva? Na ova pitanja učenici u školama diljem Europe neće dobiti jednoznačne odgovore. Primjeri udžbenika iz Finske, Italije i Njemačke te objašnjenja profesora povijesti iz tamošnjih srednjih škola pokazuju kako se rat u Hrvatskoj tek spominje u kontekstu širih povijesnih događanja tog doba, završetka hladnog rata i raspada Istočnog bloka i multinacionalnih država.

Suzdržava se od označavanja naroda ili sistema “agresorskim”, dok se, primjerice, pojam Domovinski rat i ne spominje.

– Jugoslavija je pod Titom predstavljena kao uspješna država “trećeg puta”, dok su ratovi na Balkanu učenicima prikazani kao dio secesionističkih događanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi nakon 1990. – rekla je profesorica Sirkka Ahonen sa Sveučilišta u Helsinkiju, koja je sudjelovala u stvaranju programa iz povijesti. O Hrvatskoj se ne govori posebno, već je predstavljena kao jedan od političkih i vojnih aktera na Balkanu, ističe.

Damir Krstičević Ivo Lučić: 'Protiv Hrvatske na djelu je specijalan informacijski rat, ministar Krstičević glavna je meta' Marin Tomulić Francuska veza u naoružavanju Hrvatske: 'Ja sam svjedok. Rusi su za vrijeme Domovinskog rata naoružavali Hrvate, a ne Srbe'

– Pozornost se pridaje nacionalizmu. Ekstremno nasilje u BiH je zabilježeno. Raspravlja se o tome kako međunarodna zajednica nije imala adekvatan odgovor na ratove – dodaje S. Ahonen.

Po istoj paradigmi taj je dio povijesti obrađen u školama u Njemačkoj, točnije u Bavarskoj, kaže nam dr. Fritz Schäffer, profesor povijesti te voditelj tamošnjeg Odjela za obrazovne politike Društva učitelja.

– Ne idemo u detalje. Eventualno ako je u razredu učenik iz Hrvatske ili BiH, ispričat će svoju priču.

Ratovi u Jugoslaviji prikazuju se u bloku u kojem se obrađuje kraj hladnog rata, a odgovornost za zločine učenik treba shvatiti u kontekstu porasta nacionalizma sa svih strana – kaže Schäffer.

Talijanski srednjoškolci pak u svojim udžbenicima čitaju kako su “ratna djelovanja u Hrvatskoj opravdana postojanjem značajne srpske manjine, ali da su uz regularnu vojsku (JNA) u njima sudjelovale paravojne srpske jedinice, koje su više puta počinile gnusne zločine protiv Hrvata”.

“Hrvatska je pak brzo stvorila vojsku i počela vraćati teritorij. Kad su hrvatska snage došle do teritorija koje su nastanjivali Srbi, počinili su i etničko čišćenje, protjeravši Srbe”, stoji u udžbeniku.

– Ne bih rekao da je na djelu relativizacija zločinca i žrtve. Nama je važno da učenici usvoje tendencije, kao što je etnički mozaik kakav je bila Jugoslavija i što se događa kad takva zajednica propadne ili kad poraste nacionalizam, što se može primijeniti i na druge slične situacije.

Učenici obrađuju i dijelove eseja bugarsko-francuskog filozofa Tsvetana Todorova “Sjećanje kao lijek za zlo” te hrvatske feministice i filozofkinje Rade Iveković “Balkanizacija razuma/uma” koji kritički govore o ratovima – kaže profesor Andrea Nardi iz Toskane, koji je i voditelj regionalnog odbora za maturalne ispite iz povijesti.

Za razliku od Hrvatske, rat u BiH detaljnije se obrađuje u svim državama – primjerice, srednja škola Jacek Kuroń iz Varšave svake godine vodi učenike trećeg razreda u Sarajevo.

Talijanski udžbenici pak napominju kako se u ratu u BiH Srbi kroz medije portretiraju kao agresori, Muslimani kao žrtve, a Hrvati su neutralni. Slobodan Milošević se pak spominje u kontekstu stvaranja Međunarodnog suda za razne zločine na području bivše Jugoslavije.

“Raspad Jugoslavije i mrtvi i protjerani (10 do 25 tisuća mrtvih i 320 tisuća protjeranih do kraja rata u Hrvatskoj te 140 do 250 tisuća mrtvih i 2,5 milijuna protjeranih do kraj rata u Bosni) te zločini (etničko čišćenje, masovne grobnice, napadi na civile), slike rata i žrtava na TV i u tisku, utjecali su na međunarodnu zajednicu, ali, prije svega, na savjest. Kao rezultat oformljen je Međunarodni sud”, stoji u talijanskom udžbeniku, a uz fotografiju Slobodana Miloševića tek piše kako je “optužen za zločine protiv čovječnosti, no da je prije izricanja presude umro”. 

>> U čitanci koju preporučuje EU nema krivca ni za Ovčaru

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • cupus:

    Svi izbjegavaju povjesnu istinu kad o njoj sami pisu. Nizozemci( uglavnom) ne znaju da su bili pirati, ne spominju ni pokolj dasetak tisuca Indonezana na Baliju ( ubijemi goloruki u jednom satu jer su bili protiv kolonista) i puno slicnih ... prikaži još! stvari u svakoj zapadnoj zemlji...

  • Deleted user:

    Koga briga sto oni misle? Svi oni imaju dio svoje povijesti o kojoj drugi misle drugacije od njih.Cinjenica je da imamo svoju slobodnu domovinu koju trebamo voljeti,graditi i cuvati.Psi laju karavana prolazi.

  • stomiovotreba:

    Ja zivim u inozemstvu. I ovdje misle da se radilo o gradjanskom ratu - dva balkanska plemena se opet potukli. Problem je sto mi nista ne radimo da se to promijeni.