Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Muž nalazio klijente u BIH, a žena im sredila i isplatila oko 9 milijuna kuna iako nisu zadovoljavali uvjete za nenamjenske kredite

Navedeni klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, pri čemu je dio dokumentacije lažno izrađen
06. svibnja 2021. u 08:03 12 komentara 27665 prikaza
Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Marija B.Š. (35), bivša bankarica, njezin suprug Šime Š. (39) i Ivica K. (46), vlasnik knjigovodstvenog servisa optuženi su za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a optužnicu je protiv njih podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Zlata Đurđević BURNO NA KRAJU EMISIJE Zlata Đurđević obrušila se na Mislava Togonala: Niste mi rekli istinu

Prema optužnici, Mariju B. Š., koja je radila kao ovlaštena i specijalizirana bankarica za fizičke osobe, koja je imala ovlasti da pripremi i realizira gotovinske kredite, tereti se da je od 7. ožujka 2019. do 23. kolovoza 2019. u Splitu, na nagovor svog supruga Šime Š. sebi i  drugima za sada nepoznatim osobama odobrila nenamjenske kredite. Riječ je bila o kreditima od 225.000 kuna, odnosno 30.000 eura koji su imali  godišnju kamatnu stopu od 6,75 posto za kunske kredite i 6,25 posto za kredite u eurima, s rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

Klijente zainteresirane za takve kredite pronalazio je Šime Š. koji ih je slao u poslovnicu u kojoj je radila njegova supruga. Ukupno joj je našao 40 takvih klijenata, kojima je ona onda odobrila nenamjenske kredite, iako je znala da te osobe ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje kredita jer nisu bili klijenti banke niti su imali stalna mjesečna primanja u zadnjih šest mjeseci. Osim toga, među tim klijentima bilo je i onih koji su bili iz BiH te su u Hrvatskoj fiktivno prijavili prebivalište kako bi dobili kredit.

Navedeni klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, pri čemu je dio dokumentacije lažno izrađen. A tu lažnu dokumentaciju u svom knjigovodstvenom servisu izradio je Ivica K.  

Stara Kapela - Mirjana Petričević i Jean-Louis Annaloro iz Pariza novi su stanovnici tog malog slavonskog sela. SVI IM POMAŽU SMJESTITI SE Napustili su Pariz da bi živjeli u slavonskoj provinciji: Shvatili smo da je to mjesto iz naših snova!

Mirjanu B. Š. tereti se da je sve takve zahtjeve za kredite, u ukupnom iznosu od 8,9 milijuna kuna, gotovo  istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su oni ispunili uvjete banke za odobravanje kredita. Kada je voditeljica poslovnice odobrila isplatu kredita, Mirjana B. Š. bi ih isplatila tako da je dio novca isplaćivala klijentima, dok je preostali za sada neutvrđeni iznos neosnovano zadržavala za sebe i druge za sada nepoznate osobe. Optužena je i da je u cilju prikrivanja onog što je radila otplaćivala samo prve rate kredita. Tako je ukupno platila 311.615 kuna, dok je banka ukupno oštećena za 8,6 milijuna kuna, odnosno 40 kredita koji su  isplaćeni.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • Kangar:

  Nevjerovatno da netko plasira 40 nenamjenskih kredita u 2-3 mjeseca a da nitko ništa ne pita zatim sve to prođe nekakav kreditni odbor koji to odobri,

 • Gradiska:

  Dobra banka koju vodi io odlucuje samo jedna ili dve osobe takve treba ne samo u zatvor nego da nigdje nedobiju vise posao pa neka idu u Njemacku

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  tako i ljudi iz osiguranja povezani sa prometnim lešinarima rade u korist svoju a na štetu firme