Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMILE KAMERE

UZNEMIRUJUĆE Objavljene snimke američkih policajaca koji su nasmrt prebili crnog muškarca

Video released by Memphis Police Department shows Memphis police officers beating motorist Tyre Nichols
Foto: Memphis Police Department/REUTER
1/6
28.01.2023.
u 09:04

Niti jedan od osam policajaca na snimci nije prestao s udarcima niti pomogao Nicholsu, u vidno lošem stanju, kada su ga ostavili naslonjenog na policijsko vozilo

Skupina policajaca iz Tennesseeja na smrt je prebila Tyrea Nicholsa (29) – zadajući mu najmanje šest udaraca – dok je ležao na tlu, vapeći za majkom. Napad 7. siječnja snimile su kamere policijskih službenika i nadzorna kamera. Sve se navodno odvilo 80-ak metara od kuće njegove majke. Iako su Nicholsove ozljede očito bile teške, a njegovo fizičko stanje loše, video pokazuje da hitna pomoć nije stigla više od 20 minuta nakon napada.

Foto: BRYAN ANDERSON/REUTERS

 

Incident je započeo kada su službenici zaustavili Nicholsa u kontroli prometa, piše Guardian.

"Izađi iz je*** auta" nekoliko je puta viknuo jedan od policajaca prije nego su Tyrea izvukli iz vozila. On je rekao da nije ništa učinio, no policajci su ga prisilili na zemlju uz prijetnje da će upotrijebiti elektrošoker. "Samo pokušavam doći doma" rekao im je prije nego je pokušao pobjeći, što je jedan od službenika komentirao riječima "Nadam se da će ga pošteno prebiti". 

Do napada je došlo kada su ponovno uhvatili Nicholsa na raskrižju.

Uznemirujuće snimke prikazuju službenike kako mlate muškarca koji je, kako se čini, ležao na podu s lisicama na rukama i nije pružao nikakav otpor niti predstavljao prijetnju. Niti jedan od osam policajaca na snimci nije prestao s udarcima niti pomogao Nicholsu, u vidno lošem stanju, kada su ga ostavili naslonjenog na policijsko vozilo.

Kao odgovor na napad diljem SAD-a se šire pozivi na protest. Joe Biden pozvao je građane na mirne demonstracije, priznajući bijes koji je napad potaknuo u društvu, "Tireova smrt bolan je podsjetnik da moramo raditi više kako bismo osigurali da sustav kaznenog pravosuđa ispuni obećanje nepristrane pravde, jednakog tretmana i dostojanstva za sve" poručio je.

Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS

Petorica bivših policajaca iz Memphisa koji su sudjelovali u kobnom okršaju optuženi su u četvrtak za ubojstvo drugog stupnja, teški napad, tešku otmicu, nedolično ponašanje i službeno ugnjetavanje u smrti Nicholsa, koji je podlegao ozljedama 10. siječnja. Međutim, video pokazuje da je više od pet policajaca bilo prisutno tijekom napada, uključujući i nakon premlaćivanja, kada se Nichols prevrnuo od ozljeda i nije prevezen u bolnicu na hitan način. "Iako je svaka od pet osoba igrala različitu ulogu u dotičnom incidentu, postupci svih njih rezultirali su smrću Tirea Nicholsa i svi su odgovorni", rekao je novinarima u četvrtak Steve Mulroy, okružni tužitelj okruga Shelby.

“Ovo nije samo profesionalni propust. Ovo je nedostatak osnovne ljudskosti prema drugom pojedincu" rekla je policijska načelnica Memphisa CJ Davies. "Bio je ljudska piñata za te policajce. Napad nije bio samo nasilan, to je bilo divljaštvo" komentirao je odvjetnik obitelji Nichols.

Cijeli napad možete pogledati na Vimeo kanalu grada Memphis.

VIDEO Bolesni Ćiro Blažević: Borim se, ali znam da nemam šanse. Neću dočekati svoj rođendan

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
10:40 28.01.2023.

Nigdje ne piše da je u ovom slučaju 5 crni policajaca otpušteno i kazneno se terete za ubojstvo toga crnca.ovo ispiranje mozga je odvratno

ZM
zmik
10:51 28.01.2023.

U cijelom članku nedostaje najvažniji podatak, svih pet policajaca koji su sudjelovali u tom incidentu su crnci. Da se radilo o bijelim policajcima to bi bilo naglašeno u naslovu.

CE
CenzuriranUskoro
09:46 28.01.2023.

Što god se dogodilo ne bi bilo vijest da je u pitanju bijeli heteroseksualni muškarac. Postoji interna kontrola, postoji i pravosuđe, a postoji i nezakoniti pritisak na ta tijela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije