Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijeno sedmero civila

Detalji pucnjave u Jeruzalemu: Počinitelj je Palestinac (21), pokušao je pobjeći automobilom

Shooting attack in Jerusalem
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
1/3
28.01.2023.
u 00:01

Izraelski Crveni križ objavio je da je u napadu desetero ranjenih, među njima 70-godišnjak i 14-godišnjak

Sedam osoba je ubijeno u petak kada je napadač zapucao blizu sinagoge u istočnom Jeruzalemu tijekom molitve na početku šabata, a zatim je i sam ubijen, što je najnoviji čin krvavog nasilja između Izraelaca i Palestinaca. "Sedmero civila" ubio je naoružani napadač koji je otvorio vatru oko 20.15 sati (19.15 sati po srednjoeuropskom vremenu) u ulici blizu te sinagoge u Neve Yaacovu, navodi se u priopćenju izraelske policije. Radi se o četvrti židovskih naseljenika u istočnom Jeruzalemu, dijelu Svetoga grada koji je Izrael anektirao.

Ovo je "jedan od najtežih napada proteklih godina" uperenih protiv Izraelaca, rekao je na izraelskoj televiziji Kobi Shabtai, policijski načelnik. Policija je izvijestila da je počinitelj 21-godišnji Palestinac iz istočnog Jeruzalema i da ga je policija ubila dok je bježao u autu. Napad, koji se dogodio u prilikama novog vala nasilja između Izraelaca i Palestinaca u zadnjih 36 sati, Washington je odmah osudio.

"Ovo je strašno", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

"Najoštrije osuđujemo ovaj teroristički napad", dodao je rekavši da se neće mijenjati program američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji u nedjelju putuje u Egipat, odakle u ponedjeljak i u utorak ide u Jeruzalem i u Ramallah. Ondje će razgovarati o "koracima za smirivanje napetosti", dodao je.

Izraelski Crveni križ objavio je da je u napadu desetero ranjenih, među njima 70-godišnjak i 14-godišnjak.

Izraelski ministar unutarnje sigurnosti Itamar Ben Gvir, iz redova krajnje desnice, obišao je mjesto napada, gdje su novinari AFP-a vidjeli tri tijela koja leže na ulici.

"Čuo sam mnogo ispaljenih hitaca", rekao je za AFP Matanel Almalem, 18-godišnji student koji živi blizu sinagoge.

Napad se dogodio dan nakon što je devet Palestinaca ubijeno u raciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu u Jeninu, na sjeveru okupirane Zapadne obale. Racija u kojoj su desetci ljudi ranjeni, ciljala je skupinu Islamski džihad koja je planirala napad u Izraelu, kažu izraelski izvori. 

Deseti Palestinac je ubijen u četvrtak u izraelskoj vatri u Al Ramu, blizu Ramallaha, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad na sinagogu. Ujedinjeni narodi nisu evidentirali tako visok broj žrtava u jednoj izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali otkad su 2005. počeli voditi statistiku žrtava izraelsko-palestinskog sukoba.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pax5
15:50 28.01.2023.

Pa ne mogu vjerovati da nisu imali policiju kod sinagoge????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije