Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić: Umjesto ruža i dnevnopolitičkih čestitki zaštitite pravo žena na izbor

'Kujundžić i Plenković su političke kukavice jer nemaju hrabrosti staviti zakon o pobačaju na dnevni red' izjavio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za medije ispred Ministarstva zdravstva
08. ožujka 2019. u 12:14 9 komentara 246 prikaza
Foto: Demokrati

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, i članice Središnjeg odbora Demokrata Spomenka Avberšek i Bojana Hribljan održali su konferenciju za medije ispred Ministarstva zdravstva kako bi upozorili na sve veći porast konzervatizma u društvu.

Demokrati pristupili Amsterdamskoj koaliciji Demokrati se priključili Mrsić: Amsterdamska je jedina brana uništavajućem pohodu HDZ-a

“Na 8. mart 2019. godine mi u Hrvatskoj svjedočimo konzervativnoj revoluciji koja dokida standarde ljudskih prava za koje smo mislili da nikad nećemo dovesti u pitanje. Tako su u pitanje dovedena i ženska prava i reproduktivno zdravlje žena. Reakcija ministra Kujundžića na molitelje ispred bolnica je poruka novinarki da se i ona počne moliti. Moja poruka svim građanima ove zemlje, bili vjernici ili ateisti, da se počnu moliti za što skoriji odlazak nesposobnog ministra zdravstva. Strašna je činjenica da je u prošloj godini ubijeno 7 žena, a u ovoj godini svjedočili smo slučajevima najokrutnijeg nasilja nad ženama za koja djela su počinitelji nagrađeni šetnjom na slobodi. Mi kao stranke Amsterdamske koalicije oštro se suprotstavljamo pretvaranju Hrvatske u vjersku državu i bit ćemo brana orbanizaciji Hrvatske.” Izjavila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. 

Kolinda Grabar Kitarović Mrsić na Facebooku 'Zašto predsjednica ne vjeruje javnim zdravstvenim ustanovama?'

Mirando Mrsić upozorio je na sve veći porast konzervatizma u društvu i istaknuo: “ Ženama ne trebaju jednokratne i prigodničarske čestitke kakve i danas dobivaju od ove Vlade. Ženama treba osigurati pravo na izbor, da same odlučuju o svom životu i da same slobodno odlučuju i o rađanju djece. I nikada nego danas nije bilo potrebnije podržati pravo žena na izbor. Zašto? Zato što ga, na žalost, ugrožavaju vlast i institucije države koje šute pred  sve agresivnijim i otvorenijim napadima na prava žena. Svjedočimo svakodnevno pritiscima raznih molitvenih grupa koje dolaze pred bolnice i zadiru u privatnost žena. Svjedočimo svakodnevno netočnim i dvoličnim porukama raznih crkvenjaka koji plaše žene suludim teorijama.

Mrsić se osvrnuo na Prijedlog zakona koji su Demokrati uputili u hitnu saborsku proceduru, a iza koga je stala i cijela Amsterdamska koalicija I istaknuo; “pozivamo ministra zdravstva da uzme i pročita naš prijedlog zakona, neka se o njemu javno raspravi na Vladi i u Saboru i neka vlast što prije na civiliziran, suvremen i ustavan način osigura ženama slobodu odlučivanja o rađanju djece. Umjesto ruža i dnevnopolitičkih čestitki zaštitite pravo žena na izbor. Pozivam sve kojima je stalo do prava žena da to pokažu djelima. Ustavno, zakonito, trajno i suvremeno uređenje prava na izbor bit će najljepša čestitka ženama. ” Spomenka Avberšek je istaknula kako je zadaća ministra da brine o zdravlju žena, a ne poziva na molitve.

Predsjednica Grabar-Kitarović obišla Zagrebački inovacijski centar Pregled u privatnoj klinici Povjerenstvo otvorilo predmet zbog popusta, oglasili se iz Poliklinike

“Zadaća ministra je da uredi sustav, ali jedino što je ministar napravio je formirao povjerenstvo, a kada nešto u politici ne želite napraviti onda formirate povjerenstvo.” Pred svim ženama je izbor, hoće li glasati za ovu Vladu kojoj nije stalo do njihovog zdravlja i ponižava ih na svakom koraku ili će izabrati promjenu, promjenu koja će osigurati pravo na izbor, jednake plaće muškaraca i žena i kraj ove konzervativne revolucije” istaknula je potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan.

 

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Zbog čega na toj presici koju su sazvali nije bila bar jedna žena, kad je već tema o njihovim pravima?

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Pravo žena na izbor? Pa birala je seksualni odnos. Ljudska, prava, ženska prava prestaju onog trena kad je začela i tu počinju prava tog novog života.

 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  Od ovih na slici naj žensko je upravo Miralem