Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŽENA

Mrsić: Umjesto ruža i dnevnopolitičkih čestitki zaštitite pravo žena na izbor

Foto: Demokrati
08.03.2019.
u 12:14

'Kujundžić i Plenković su političke kukavice jer nemaju hrabrosti staviti zakon o pobačaju na dnevni red' izjavio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za medije ispred Ministarstva zdravstva

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, i članice Središnjeg odbora Demokrata Spomenka Avberšek i Bojana Hribljan održali su konferenciju za medije ispred Ministarstva zdravstva kako bi upozorili na sve veći porast konzervatizma u društvu.

“Na 8. mart 2019. godine mi u Hrvatskoj svjedočimo konzervativnoj revoluciji koja dokida standarde ljudskih prava za koje smo mislili da nikad nećemo dovesti u pitanje. Tako su u pitanje dovedena i ženska prava i reproduktivno zdravlje žena. Reakcija ministra Kujundžića na molitelje ispred bolnica je poruka novinarki da se i ona počne moliti. Moja poruka svim građanima ove zemlje, bili vjernici ili ateisti, da se počnu moliti za što skoriji odlazak nesposobnog ministra zdravstva. Strašna je činjenica da je u prošloj godini ubijeno 7 žena, a u ovoj godini svjedočili smo slučajevima najokrutnijeg nasilja nad ženama za koja djela su počinitelji nagrađeni šetnjom na slobodi. Mi kao stranke Amsterdamske koalicije oštro se suprotstavljamo pretvaranju Hrvatske u vjersku državu i bit ćemo brana orbanizaciji Hrvatske.” Izjavila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. 

Mirando Mrsić upozorio je na sve veći porast konzervatizma u društvu i istaknuo: “ Ženama ne trebaju jednokratne i prigodničarske čestitke kakve i danas dobivaju od ove Vlade. Ženama treba osigurati pravo na izbor, da same odlučuju o svom životu i da same slobodno odlučuju i o rađanju djece. I nikada nego danas nije bilo potrebnije podržati pravo žena na izbor. Zašto? Zato što ga, na žalost, ugrožavaju vlast i institucije države koje šute pred  sve agresivnijim i otvorenijim napadima na prava žena. Svjedočimo svakodnevno pritiscima raznih molitvenih grupa koje dolaze pred bolnice i zadiru u privatnost žena. Svjedočimo svakodnevno netočnim i dvoličnim porukama raznih crkvenjaka koji plaše žene suludim teorijama.

Mrsić se osvrnuo na Prijedlog zakona koji su Demokrati uputili u hitnu saborsku proceduru, a iza koga je stala i cijela Amsterdamska koalicija I istaknuo; “pozivamo ministra zdravstva da uzme i pročita naš prijedlog zakona, neka se o njemu javno raspravi na Vladi i u Saboru i neka vlast što prije na civiliziran, suvremen i ustavan način osigura ženama slobodu odlučivanja o rađanju djece. Umjesto ruža i dnevnopolitičkih čestitki zaštitite pravo žena na izbor. Pozivam sve kojima je stalo do prava žena da to pokažu djelima. Ustavno, zakonito, trajno i suvremeno uređenje prava na izbor bit će najljepša čestitka ženama. ” Spomenka Avberšek je istaknula kako je zadaća ministra da brine o zdravlju žena, a ne poziva na molitve.

“Zadaća ministra je da uredi sustav, ali jedino što je ministar napravio je formirao povjerenstvo, a kada nešto u politici ne želite napraviti onda formirate povjerenstvo.” Pred svim ženama je izbor, hoće li glasati za ovu Vladu kojoj nije stalo do njihovog zdravlja i ponižava ih na svakom koraku ili će izabrati promjenu, promjenu koja će osigurati pravo na izbor, jednake plaće muškaraca i žena i kraj ove konzervativne revolucije” istaknula je potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan.

 

Komentara 9

Avatar VinkoL
VinkoL
13:05 08.03.2019.

Zbog čega na toj presici koju su sazvali nije bila bar jedna žena, kad je već tema o njihovim pravima?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:12 08.03.2019.

Pravo žena na izbor? Pa birala je seksualni odnos. Ljudska, prava, ženska prava prestaju onog trena kad je začela i tu počinju prava tog novog života.

Avatar kenj@c
kenj@c
12:53 08.03.2019.

Od ovih na slici naj žensko je upravo Miralem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije