Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBA PREGOVARATI

Mnoge u Njemačkoj očekuje povišica, a stručnjaci imaju dobre vijesti: Evo kolika će biti

Christmas shopping in Berlin
Annegret Hilse/REUTERS
17.01.2022.
u 10:51

Određeni pokazatelji govore o tome da će se najkasnije od 2023. godine broj raspoloživih radnika postupno smanjivati, što znači da će se u budućnosti tvrtke natjecati za sve manji broj radnika.

Brojni zaposlenici u Njemačkoj ježe se od pomisli o tome da pregovaraju o plaći sa svojim nadređenima u strahu, međutim u najvećem broju slučajeva upravo dolazi do povećanje plaće. 

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2.000 ljudi koje je proveo pružatelj financijskih usluga WeltSparen.de otkriva neke pojedinosti o tome što Nijemci misle o pregovorima o plaćama. 

Pokazalo se da 38 posto Nijemaca nikada nije pregovaralo o plaćama. Čak četvrtina zaposlenih nikada nije imala povećanje plaća. Oko devet posto oslanja se na pregovaračku moć sindikata ili predstavničkog tijela zaposlenika, dok pet posto čeka da im priđe poslodavac. S druge strane, pet posto zaposlenika samo je promjenom posla moglo ostvariti veći prihod- 

Ekonomisti predviđaju visoka povećanja plaća u narednim godinama zbog demografskih kretanja.

- U prosjeku, povećanje plaća od pet posto godišnje je realno - rekao je Gabriel Felbermayr, čelnik Instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) u Kielu, prenosi Fenix-magazin. 

Određeni pokazatelji govore o tome da će se najkasnije od 2023. godine broj raspoloživih radnika postupno smanjivati, što znači da će se u budućnosti tvrtke natjecati za sve manji broj radnika.

Koliko je prosječno povećanje plaće?

- Pregovaranje o plaći može biti financijski isplativo. Zaposlenici obično mogu očekivati povećanje plaća od tri do deset posto, pokazuje studija WeltSparena. 

Jedanaest posto ispitanih Nijemaca do sada je ostvarilo maksimalno povećanje plaće od tri do pet posto. Devet posto je dobilo jedan do tri posto, sedam posto ispitanih moglo se radovati povećanju od preko sedam do deset posto. Za osam posto je bilo povećanje od čak više od deset posto dok je pet posto čak ostvarilo povećanje plaće za više od 15 posto.

Ekonomisti navode kako ima smisla redovito pregovarati o svojoj plaći. U pravilu, stručnjaci za radno pravo preporučuju povratak u pregovore ne više od 18 do 24 mjeseca nakon povećanja plaće. Usput, to pokazuje da ste nedovoljno plaćeni, prenosi Fenix-magazin. 

VIDEO: Brzo antigensko testiranje od danas i kod obiteljskih liječnika: 'Mnoge ordinacije još ih nisu dobile'

Ključne riječi

Komentara 1

WI
wisnja7
12:42 17.01.2022.

Da u Njemačkoj je isto sve poskupjelo ali i plaće idu gore, npr. Ulje jis uvijek možeš kupiti za 10,11 kn (1,57 euro) nakon poskupljenja u Hrvatskoj ga nema po toj cijeni vise. Ovaj članak bi trebao pročitati Gosp Plenkovic pa da prestane pričati gluposti jer svaki njegov nastup je parada apsurda i samohvale a ničeg realnog . Od obnove ništa, od normalnog života za gradjane ništa, , nema Drtave koja toliko godina drži privatne račune gradjana blokiranima i koji se nikada neće naplatiti, a da trebali smo biti mala Švicarska a sada će Hrvati biti dio švicarske jer se otvara i tamo polje rada za Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije