Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Za obnove ceste izvođači radova otkopali dva kilometra plinovoda

Mještani pet bjelovarskih naselja uskoro ostaju bez plina

Otkopan plinovod u Patkovcu
Foto: Damir Špehar
27.10.2008.
u 15:26

Stanovnici pet bjelovarskih okolnih naselja Prespe, Tomaša, Kokinca, Ciglene i Patkovca ovih će dana ostati bez plina i to zbog radova na rekonstrukciji ceste tijekom koje su otkopane cijevi plinovoda i kućnih priključaka.

To je potvrdio direktor Distribucije plina bjelovarskog Elektrometala Srećko Ezgeta, dodavši kako je obustava isporuke plina jedino rješenje jer ne žele prihvatiti odgovornost za moguće posljedice koje može prouzročiti i najmanje oštećenje plinovoda.

Opasni plinovod
Pomicanjem i produbljivanjem putni jarci sada prolaze po trasi plinovoda, dok su izvođači u mostovima zabetonirali cijevi što je nedopustivo. Na sva naša upozorenja voditelj bjelovarske ispostave Hrvatskih cesta se oglušio i po našim procjenama trenutno je tehnički neispravno oko dva kilometra plinovoda - potvrdio je Ezgeta.

Cijeli slučaj dodatno komplicira i nastavak radova na obnovi ceste Bjelovar - Patkovac, pa u Elektrometalu očekuju kako će uskoro još kilometar plinovoda postati potencijalnom opasnošću za koje u ovom trenutku pokraj isključenja nema drugih mogućnosti rješenja. Stoga se očekuje kako bi se u priču trebala uključiti i gradska uprava na čijem se području nalaze naselja, i zajedničkim dogovorom obiju strana riješiti skandal. Naime, sasvim je izvjesno kako predstoji izmještanje dijela plinovoda koje bi trebalo potrajati oko mjesec dana, pri čemu se spominju troškovi i do milijun kuna.

Za sada je neizvjesno tko bi to trebao učiniti jer u Elektrometalu tvrde kako su isključivi krivac Hrvatske ceste koje su “ušle” u plinovod bez obzira što je izgrađen prema svim propisima i po tome bi trebale sanirati dio trase.

Dioba odgovornosti
Šef bjelovarske ispostave Hrvatskih cesta Igor Sabolović takve tvrdnje odlučno odbija, nudeći argumente prema kojima je odgovornost za ovaj slučaj u najmanju ruku podjednaka. Pri tome podsjeća kako zemljištem na kojem je postavljen plinovod upravlja HC koji je izdao i posebne uvjete za gradnju.

- Početkom radova na obnovi ceste ustanovljeno je kako na pojedinim mjestima ti uvjeti nisu poštivani. Ne odbijamo sudjelovanje u sanaciji dijela, ali ne i cijele trase kako to žele u Elektrometalu - potvrdio je Sabolović. Stoga je zasad izvjesno jedino kako stanovnicima okolnih mjesta prijeti isključenje plina, za što su najmanje sami krivi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije