Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mišetić: Zahtjev tužiteljstva 'potpuno neutemeljen'

17.06.2008.
u 21:54

Zahtjev haškoga tužiteljstva potpuno je neutemeljen, riječ je o pokušaju da se stvori alibi za neuspjeh u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", komentirao je odvjetnik Luka Mišetić zahtjev tužiteljstva da Hrvatska u roku od 15 dana preda dokumente vezane uz djelovanje topništva i specijalne policije tijekom Oluje.

Tužiteljstvo Međunarodnoga suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pritom je optužilo hrvatske vlasti za nezadovoljavajuću suradnju na tom području, što Mišetić smatra "šokantnim".

"Sada, nakon 13 godina i kad proces već traje tri mjeseca, reći da hrvatska vlada opstruira njihov rad jednostavno je šokantno", rekao je odvjetnik Ante Gotovine. "Apsolutno i s punom odgovornošću tvrdim da je ovdje riječ o stvaranju alibija za neuspjeh koji sad već svi očekuju u vezi s tim predmetom", rekao je Mišetić i dodao da se haško tužiteljstvo slično već ponašalo u slučaju bivšega premijera Kosova koji je bio optužen za ratne zločine, a u travnju ove godine oslobođen svih optužba.

"Tako su se ponašali i u slučaju Haradinaj. Kad su vidjeli kako će to završiti, tvrdili su da je to zbog ometanja njihovih svjedoka", rekao je Mišetić.

Prema njegovim riječima, tužiteljstvo prebacuje krivnju. "Tužiteljstvo nije spremno priznati poraz. Neće reći da su oni krivi što su uopće podignuli optužnicu, nego uvijek mora netko drugi biti kriv", kaže Luka Mišetić koji na taj podnesak najavljuje pismeni odgovor odvjetnika optuženih hrvatskih generala. U odgovoru će se, kaže Mišetić, vidjeti "tragikomičnost" zahtjeva.

"Kada predamo odgovor sudu, vidjet će se da je zahtjev sam po sebi tragikomičan jer tužiteljstvo nije svjesno da puno tih dokumenata koje Hrvatska navodno nije dostavila i tako opstruira rad tužiteljstva, ono već ima, i nama ih je dostavilo".

"Očito je riječ o nesposobnosti unutar tužiteljstva", zaključuje odvjetnik. "Bilo bi smiješno da nije tragično. Oni nisu ni svjesni toga koje dokumente imaju. To ćemo na papiru pokazati sudskome vijeću", najavio je.

Prema riječima odvjetnika Mišetića riječ je o "neodgovornosti". "To su ozbiljne tvrdnje na račun države. Ako imate te dokumente, a niste ni svjesni toga da ih imate, to je neodgovorno", rekao je odvjetnik koji kaže da je "jako frustriran" jer "mi želimo u sudnici argumentima raspravljati s tužiteljstvom. Proces traje već tri mjeseca i dali smo sve da oni ne bi imali (takav) alibi. Obrane uporno inzistiraju na zaštitnim mjerama kako bi svi mogli doći i nesmetano svjedočiti. Ne želimo da legitimnost oslobađajuće presude netko dovede u pitanje", rekao je.

U podnesku koji je haško tužiteljstvo podnijelo 13. lipnja navodi se da "Hrvatska nije stavila na raspolaganje vojne dokumente koji se tiču topničkih operacija tijekom Oluje i dokumente specijalne policije koji se odnose na aktivnosti Mladena Markača i njemu podređenih jedinica specijalne policije tijekom operacije Oluje".

Prema tužiteljstvu, riječ je o više stotina dokumenata koji uključuju i niz zapovijedi, izvješća i uputa, te popise meta kojima su raspolagali topništvo i specijalna policija u vrijeme Oluje.

(Hina) xvm ydgk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije