Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove zadaće

Ministrica Opačić rasteretit će socijalne radnike

'16.11.2010., Gradska skupstina, Cirilometodska 5, Zagreb - U dvorani A U povodom Medjunarodnog dana tolerancije i Medjunarodnog dana srednjoskolaca gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic, zajedno s
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
23.01.2012.
u 13:00

Dio poslova centara za socijalni rad prijeći će obiteljskim centrima ili će ih uklopiti u centre za socijalnu skrb

Obiteljski su centri kvalitetni, ali nisu dovoljno iskorišteni pa će se ili uklopiti u centre za socijalnu skrb ili će im se prebaciti dio ovlasti centara, najavila je odmah nakon dolaska nova ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Kako će to točno provesti, još nije definirano.

A što obiteljski centri rade i za što su još sposobni?

Proizašli prije pet godina iz nekadašnjih Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj, obiteljski centri provode preventivne, obrazovne i terapijske programe i aktivnosti vezane za roditeljstvo, bračne i partnerske odnose, krize u obitelji...

Savjetuju u dvije smjene

Djeluju u gotovo svim županijama, osim u zagrebačkom prstenu i Brodsko-posavskoj. Rade po sistemu besplatnih savjetovališta, kakvih u mnogim europskim gradovima ima po kvartovima (Family support services), a u dvije ih smjene vode psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, pedagozi...

– Iskorišteni smo i te kako, a mogli bismo raditi i više kad bi nas bilo još. Naime, po sistematizaciji bi nas trebalo biti 11, a ima nas sedam, jer je na snazi zabrana zapošljavanja – kaže Marija Jelinović, ravnateljica Obiteljskog centra Splitsko-dalmatinske županije.

Psiholozi splitskog Obiteljskog centra, primjerice, dvaput tjedno odlaze u zatvor na tretmane sa zatvorenicima koji imaju obitelj kako bi im pomogli očuvati obiteljsku komunikaciju i odnose.

Nerijetko roditelji s djecom potraže psihološku pomoć radije u obiteljskom centru nego kod školskog psihologa, kako bi dijete poštedjeli stigmatizacije. Centri provode tretmane kakvi se u ordinacijama privatnih psihoterapeuta naplaćuju (200 do 400 i više kuna po satu) te preventivne tematske radionice za obiteljske, bračne odnose i roditeljstvo.

Obiteljski centar Zagreba prošle je godine tretmanima obuhvatio 3500 građana. Na početku rada 70 posto građana dolazilo je ondje na preporuku Centra za socijalnu skrb, a danas se svaki drugi građanin za pomoć javlja samoinicijativno, pa bi uz sve veće potrebe ljudi za terapijskim oporavkom narušenih obiteljskih odnosa Zagrebu uz dvije postojeće trebale još dvije lokacije za rad koji svakodnevno traje do 20 sati.

Zakon od ljetos

Ljetos doneseni Zakon o socijalnoj skrbi za obiteljske centre predviđa neke javne ovlasti, koje nisu u praksi zaživjele jer nisu doneseni pravilnici. Riječ je o posredovanju u sporazumnim razvodima i radu s mladima u slučajevima izvansudske nagodbe.

– Dobijemo li te javne ovlasti, sudovi će tražiti i prihvaćati mišljenje obiteljskih centara, odnosno stručnjaka o tome jesu li ispunjeni uvjeti da je razvod sporazuman. Kad je o mladima riječ, posrijedi su slučajevi kad počine neki prekršaj zbog kojega ne podliježu kaznenim mjerama – veli Ljerka Lacković, ravnateljica Obiteljskog centra Zagreba.

Radna skupina ministarstva mijenja Zakon o socijalnoj skrbi pa se još ne zna kako će definirati rad obiteljskih centara. U svakom se slučaju namjerava njihovim pojačanim uključivanjem u sustav rasteretiti centre za socijalnu skrb.

Komentara 37

OB
-obrisani-
13:26 23.01.2012.

Stvarno me nervira ovaj sminkeraj. Pitam se, gdje su im misli pored ovolikih torbetina. Ovako ugladjene i preterano nasminkane izgledaju vise kao \"ruske fufe\" nego drzavni sluzbenici najviseg ranga.

IC
icko
13:31 23.01.2012.

Ovoje ona sposobna žemska samohrana majka a zaradilila par mil kuna.. Ni dana radnog staža nema teška toliko...

VA
vatra
14:22 23.01.2012.

od puno ideja obečanja i planova ostati će samo veći porez i agonija se nastavlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije