Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Ministre Čobankoviću, nije isto hraniti krave u Zagorju i Slavoniji!

'Krave Ivana Cicka u staji'
Foto: 'Zeljko Pusec'
1/3
18.11.2010.
u 23:15

Od 231 kredita HBOR-a za razvoj govedarstva, Zagorcima nije odobren nijedan – uvjet je pola hektara zemlje po grlu, a u Zagorju je to teško ostvarivo

Zvuči pomalo nestvarno, ali u posljednjih šest godina, od donošenja operativnog plana razvoja govedarstva, od 231 kredita koji je HBOR odobrio korisnicima uz kamatu od 4 posto nijedan nije odobren zagorskom poljoprivredniku. Kako bi se vidjelo gdje nastaje "kratki spoj", u Zagorskim Selima održan je sastanak zagorske Udruge uzgajivača mlijeka s predstavnicima HBOR-a i banaka.

Kako do jeftine hrane?

Gordan Jelinčić i Mislav Leko iz HBOR-a istaknuli su da svaki poljoprivredni proizvođač mora rentabilno poslovati, tj. za krave mora osigurati dovoljno vlastite, jeftine hrane, a to je nemoguće ne posjeduje li poljoprivrednik najmanje pola hektara zemlje po kravi. Za gotovo sve zagorske uzgajivače krava to je ograničavajući faktor pa za te kredite nema ni interesa. Pročelnik za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije Luka Čuljak pozvao je seljake da se više koriste županijskim kreditnim linijama za razvoj govedarstva.

– Županija ima mnogo povoljnije kreditne linije nego HBOR jer zagorski proizvođači mogu dobiti kredite već uz kamatnu stopu od 1,5 do 2,5 posto. Naime, na kredite Zabe i PBZ-a od 7 i 7,5 posto Županija sufinancira kamatu s 4 posto, a gradovi i općine uključuju se sa sufinanciranjem od 1-2 posto – rekao je Čuljak i dodao kako Županija poljoprivrednicima pokriva i sve administrativne troškove okrupnjivanja zemljišta.

Više plavog dizela

Veliki je problem Zagorcima i legalizacija postojećih objekata jer se ulaskom u EU više neće moći dobiti poticaji za grla u stajama koja nemaju papira, pa će Županija i tu pomoći. Predsjednik Udruge mljekara Krapinsko-zagorske županije Mario Podhraški rekao je da zagorski seljak za obradu zemlje treba puno više goriva nego, primjerice, onaj u Slavoniji pa će udruga inicirati da Zagorci dobiju po hektaru više plavog dizela.

– Država i ministar Čobanković trebali bi uzeti u obzir da nije isto uzgajati krave u Zagorju i Slavoniji. A tretiraju nas isto. Trebalo bi povesti više računa o ujednačenijem razvoju i većem stimuliranju nas koji proizvodima na manjim parcelama, koje su puno nepogodnije za obradu, a i prinos sa zagorske zemlje je manji. Ako se ovako nastavi, zagorsko će selo posve odumrijeti – istaknuli su seljaci.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kiki29
14:35 19.11.2010.

ako daju veći poticaj ovoj sirotinji moraju negdje uzeti. a zna se tko ubire najviše poticaja u ovom našem zanzibaru...a nemre vlada protiv glavonja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije