Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo: Zaprimili smo obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara

Ministarstvo uprave u priopćenju navodi da ako ocijeni da su doneseni opći akti ili neka njihova odredba protivni Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njihovu primjenu.
27. kolovoza 2015. u 13:25 16 komentara 413 prikaza
02.07.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, donesena odluka o Imunoloskom zavodu. Arsen Bauk. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo uprave izvijestilo je da je u četvrtak 27. kolovoza zaprimilo obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara o Statutarnoj odluci o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara i Statutarnoj odluci o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koje je Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo 17. kolovoza 2015.

Podsjetimo, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara odluku da Ministarstvo uprave izvijeste ''kako je Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo akt koji je suprotan zakonima“ donijelo je na svojoj telefonskoj sjednici.

– Ukazujemo kako je donesenim Statutom prekršen Ustav RH ali i Okvirna konvencija Savjeta Europe za zaštitu nacionalnih manjina kao i europska Povelja o regionalnim i manjinskim jezicima. Isto tako prekršena je odluka Ustavnoga suda RH kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kazao je predsjednik Vijeća Dejan Drakulić.

Ministarstvo uprave u priopćenju navodi da ako, sukladno članku 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ocijeni da su doneseni opći akti ili neka njihova odredba protivni Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njihovu primjenu.

- Odluka o obustavi od primjene dostavlja se bez odgađanja gradonačelniku, predsjedniku predstavničkog tijela koje je opći akt donijelo, a obavijest o donošenju odluke dostavlja Savjetu za nacionalne manjine i vijeću nacionalne manjine na temelju čije je obavijesti odluka donijeta. Ministarstvo uprave prosljeđuje Vladi Republike Hrvatske odluku o obustavi od primjene općeg akta s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske i o tome obavještava Grad Vukovar. Obustava od primjene općeg akta prestaje ako Vlada Republike Hrvatske ne pokrene postupak iz pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke o obustavi koju je dostavilo Ministarstvo uprave- dodaje Ministarstvo.

>> Vijeće srpske nacionalne manjine donijelo odluku u vezi Statuta: Očekujemo da se poštuju zakoni RH

>> 'Statut grada Vukovara krši Ustavom zajamčena prava'

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar mirica19
  mirica19:

  Šteta što si dopuštamo da nas u našoj zemlji omalovažavaju...

 • kajinx:

  Da li je to ona manjina koja je branila Vukovar?

 • durica.b1:

  Smradovi samo tražite vraga.