Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčeni

Obiteljski liječnici prijete: Radit ćemo po smjernicama, a to je sporije

Milan Kujundžić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
23.05.2018.
u 12:16

KoHom: Javno pitamo ministra, očekuju li da će liječnici obiteljske medicine zapošljavati mlade kolege, financirati im specijalizaciju, a onda će neki lokalni političar takvog čovjeka odbiti i zaposliti nekog po svom nahođenju?!

Odustane li ministar Kujundžić od nekih zakonskih izmjena u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kakve su predložene prijedlogom u nedavnoj javnoj raspravi, obiteljski doktori prijete da će se početi pridržavati strogih pravila rada, a rezultat će biti veće gužve u čekaonicama i manja dostupnost liječnika. Bit će prisiljeni, kažu, u zaštiti pacijenata od liječničke pogreške, držati se smjernica i izdvojiti po 20 minuta za svakog pacijenta, a to znači da ih neće moći obraditi više od 40 dnevno. Sada je to i više od stotinu, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom).

Zbog zaštite od mogućih stručnih propusta i pogrešaka, zaposlenici domova zdravlja u tom će se slučaju pozvati na pravo odbijanja prekovremenog rada i pokrivanja istovremeno dvije, tri ili više ordinacija. Posvetit će se isključivo ordinaciji u kojoj su nositelji.

– Tako će se jasno vidjeti koliko je ordinacija obiteljske medicine u Hrvatskoj bez liječnika, što je podatak koji ravnatelji domova zdravlja skrivaju – poručuju iz Izvršnog odbora KoHom-a i dodaju da će liječnici u domovima zdravlja više "biti prisiljeni i na osiguravanje vremena za obavljanje poslova sve obimnije i nametnute administracije čime se doslovno smanjuje vrijeme koje liječnici mogu posvetiti svojim pacijentima". .

– Ne ponudite li kvalitetnije uvjete rada liječnicima obiteljske medicine kojima je novi zakon koji čekamo godinama davao nadu da će se konačno nešto promijeniti na bolje, bit ćete odgovorni za krah primarne zdravstvene zaštite, nositelja svakog kvalitetnog i civiliziranog zdravstvenog sustava – stoji u njihovu priopćenju.

KoHom je uznemirio ministar Milan Kujundžić koji je ovih dana iznio neke konture novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje se razlikuju od onoga što je napisano u prijedlogu zakona i o kojem je završila javna rasprava. Tvrde da se potpuno se odstupilo od osnovnog teksta i ideje zakona te je primarna zdravstvena zaštita prevarena i vuče se u propast, a obećanja ministra i premijera da će ukloniti diskriminacijske elemente su odbačena. Navedene razlike posebno se odnose na dio zakonskog prijedloga koji se tiče obveze da jedan dio liječnika primarne zdravstvene zaštite kao i dosad ostane pri domovima zdravlja, jer KoHOM inzistira na slobodi izbora, da svaki obiteljski liječnik može samostalno odlučiti hoće li ostati zaposlenik doma zdravlja ili će voditi ordinaciju u ugovornom odnosu s HZZO-om. Protive se i opciji da o tome tko će naslijediti liječnika u ordinaciji odlučuju predstavnici lokalnih vlasti, odnosno političari.

– Kako može netko tko nije educiran i tko o radu primarne liječničke ambulante i skrbi za pacijente ne zna ništa, odlučiti tko će naslijediti ordinaciju?! Osim ako nije riječ o tome da se otvori mogućnost da preko ovog modela uhljebi netko podoban? – pitaju, ustvrdivši da to otvara vrata nepotizmu i korupciji i velik je korak unatrag. Tvrde da se ne zalažu za nasljeđivanje ordinacija, već za najbolji model za pacijente po kojem se dobro uhodanu skrb za bolesnika mentoriranjem, pomažući mu da postane profesionalac, prenosi na drugog liječnika.

– Dosadašnji model, u kojem se doktori silom zadržavaju u domovima zdravlja, u kojem ravnatelji domova zdravlja opravdavaju postojanje domova zdravlja organizacijom zdravstvene zaštite tamo gdje nitko neće raditi, a te ambulante sve više zjape prazne i domovi zdravlja ne uspijevaju organizirati zdravstvenu zaštitu, u kojem lokalni političari kroje zdravstvenu politiku, očito nije dobar jer je stanje na terenu sve lošije i lošije, a zdravstvena skrb pacijentima sve nedostupnija. Javno pitamo ministra i autore zakonskog prijedloga, očekuju li da će liječnici obiteljske medicine zapošljavati mlade kolege, financirati im specijalizaciju, a onda će neki lokalni političar takvog čovjeka odbiti i zaposliti nekog po svom nahođenju?! Javno pitamo ministra zašto podilazi lokalnim političarima i ravnateljima domova zdravlja kad su svojim dosadašnjim radom pokazali da ne uspijevaju ni zadržati prijašnju razinu zdravstvene zaštite stanovništva, a kamoli je unaprijediti – apel je iz KoHom-a.

Ključne riječi

Komentara 4

KA
kažemja
13:32 23.05.2018.

Kakav ministar i Vlada takvo i zdravstvo !

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
15:27 23.05.2018.

Obiteljski hrvatski liječnici prijete: Radit ćemo po balkanskim domoljubnim smjernicama, a to je sporije čemo lijećiti ali čemo brzo ljenćiti i maznuti pacijetima lovu i nakit.

MA
Marko1337
15:25 23.05.2018.

Zašto ne kopiramo npr. zdravstvo jedne bogate Švicarske, gdje oni koji nisu radili i osugurali se nemaju nikakva prava u zdrastvu, osim najosnovnijih. Ni onkološki pacijenti koji nisu osigurni nemaju nikakva prava na liječenje, a kao li sanjati o nebuloznim lijekovima sa nebuloznim cijenama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije