Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Mimica: Počašćeni birokrat iz provincijalne europske države

19.11.2012., Zagreb - Vlada RH je na danasnjoj sjednici raspravljala o objavi popisa branitelja.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.09.2014.
u 19:00

Nevažan resor - slične teze kao i Večernji iznijeli su i ostali mediji osim Jutarnjeg lista

"Posebna mi je čast što sam nominiran za povjerenika za... To je vrlo važna djelatnost EU", rekao bi počašćeni Neven Mimica i da je umjesto resora međunarodne suradnje i razvoja dobio i neki od preostalih priželjkivanih resora – prometa ili ribarstva i pomorstva, ili nagađanog turizma, regionalnog razvoja, pa i ponovno resora potrošača, ali i da je dobio neki od "neželjenih" resora. Kome bi, s obzirom na to kako je bljedunjavo odradio jednogodišnji povjerenički mandat, dob, plaću od 20.000 eura, sve pogodnosti pa i obećavajuću budućnost i nakon petogodišnjeg mandata (još tri godine dobivat će 8300 eura, sve do 69. godine života) uopće i palo na pamet grintati oko toga je li dobio ovaj ili onaj resor te je li "niže" ili "više" rangirani povjerenik.

Likuju Mimica i Jutarnji

Naravno da Mimica likuje, a uz njega iz nekog razloga u prvim reakcijama jedino još Jutarnji list koji je gotovo kao osobnu uvredu doživio Večernjakovu naslovnicu "Mimici najmanje važan resor" za koju je ocijenjeno da je proizvod provincijalnog pristupa. Mimičin novi resor, kažu, drugi je po važnosti vanjskopolitički resor. Vjerojatno zbog njegove važnosti predviđeno je da Mimica neće odgovarati izravno Junckeru nego njegovoj potpredsjednici, ali "jednakorangiranoj" povjerenici za vanjsku politiku Federici Mogherini.

"Provincijalnom" pristupu, uzgred ne samo Večernjeg lista nego i komentatora Novog lista Denisa Romca, Slobodne Dalmacije, naših europarlamentaraca, pa i Ivana Jakovčića u intervjuu u Glasu Istre, novinari Jutarnjeg lista suprotstavili su svoj "široki" pogled ističući kako je Mimica dobio izuzetno velike ovlasti i veliki proračun, dakle moć i novac kao mjerilo globalističkih vrijednosti. Argumentiraju kako će se njegov glas "pomno slušati na svim međunarodnim konferencijama koje se bave tim pitanjima" te će njegove odluke presudno utjecati na distribuciju humanitarne pomoći. Nadajmo se samo za unesrećene u zemljama kojima će se Mimica baviti, Kariba i Pacifika, Afrike i Azije da rezultat njegova utjecaja neće biti tako "presudan" kao što je bio dok se godinu dana bavio potrošačkim problemima. Uzgred, nije li i nekako logički zaokruženo da karijeru koju je počeo kao trgovac, vanjskotrgovinski ekspert u jugoslavenskoj Astri, finalizira kao humanitarac, predstavljajući Europu u zemljama Trećeg svijeta. Premda, što god učinio, Neven Mimica napravio je ogroman korak u svojoj eurobirokratskoj karijeri, ali što to znači za nas u Hrvatskoj?

Što to znači Hrvatskoj?

Hoće li se zbog uspjeha i neuspjeha Nevena Mimice po svjetskim "provincijama" promijeniti život nas Europljana u Hrvatskoj? Kakvu će nam vrijednost to donijeti? Ima li ijednog resora koji ima manju vrijednost za nas u Hrvatskoj od resora koji je Neven Mimica dobio? Nema! Je li ijedna europska zemlja dobila s gledišta nacionalnih interesa manje važan resor? Nije! Pa što se onda može zaključiti nego da je naš eurobirokrat počašćen za Hrvatsku najmanje važnim resorom.

I kakvi se argumenti tomu mogu suprotstaviti i kako se taj poraz hrvatske vanjske politike može opravdati nego ustvrditi da je to provincijalni pogled tipičan za malu sredinu kao što je Hrvatska i da bismo svoju širinu trebali pokazati tako da alanfordovski zaključimo kako u ovom slučaju nismo izgubili nego dobili – gubitak!

>>Hrvatska bi bolje prošla da je za EK nominirala ženu

>>Mimici mjesto europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj

Komentara 16

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
19:24 13.09.2014.

Širinu interesa pokazao je navodnim radom u miliciji.

TA
tamanitelj
21:25 13.09.2014.

Za njega bi bilo najbolje radno mjesto prtira na ulazu u EU

NT
nije_to_samobor
07:50 14.09.2014.

Ako na forumu napišem naziv muškog spolnog organa kako je uobičajeno sustav uopće ne prihvača post. Ako umjesto toga napišem "Mimica" prolazi mi bez problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije