Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Mimici mjesto europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj

Neven Mimica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
10.09.2014.
u 17:00

– Velika mi je čast. Ovo je važan portfelj. EU i njegove zemlje članice najveći su donatori razvojne pomoći u svijetu – izjavio je Mimica.

Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ignorirao je sve pokušaje lobiranja hrvatske Vlade i, umjesto regionalne politike, prometa ili barem ribarstva, što su sve bile hrvatske želje rangirane od najneizglednije prema najizglednijoj, dodijelio Nevenu Mimici mjesto europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj. No, najvažnija novost za EU potpuna je reorganizacija rada Europske komisije, u kojoj je Juncker za sedmero potpredsjednika namijenio puno važnije uloge od 20 ostalih običnih povjerenika.

Maltežanin Karmenu Vella, čija je zemlja također snažno lobirala za resor ribarstva, predložen je za povjerenika za zaštitu okoliša, pomorska pitanja i ribarstvo. Juncker je ipak zadržao proširenje u nazivu resora jednog povjerenika: Austrijanac Johannes Hahn postaje povjerenik za europsko susjedstvo i pregovore o proširenju. Rumunjka Corina Cretu postaje povjerenica za regionalnu politiku, zadužena za fondove EU. Ali najsnažnije osobe nakon predsjednika Junckera u novoj Europskoj komisiji bit će sedmero potpredsjednika. Među njima je i donedavna slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja je dobila resor energetske unije. 

Potpredsjednici su "vođe timova"

Francuz Pierre Moscovici novi je povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, no nadređeni će mu u tom resoru biti potpredsjednici Jyrki Katainen i Valdis Dombrovskis.  Potpredsjednici će imati "stratešku ulogu filtra" jer Juncker ne namjerava na dnevni red Europske komisije uvrstiti bilo koju inicijativu koja nije prethodno dobila podršku potpredsjednika zaduženog za pojedino područje. Potpredsjednici su "vođe timova". Finac Jyrki Katainen vođa je tima povjerenika koji rade na stvaranju radnih mjesta, gospodarskom rastu, povećanju investicija i konkurentnosti. 

Estonac Andrus Ansip vođa je tima povjerenika koji rade na razvoju digitalnog jedinstvenog tržišta.  Alenka Bratušek voditeljica je tima povjerenika koji rade na stvaranju energetske unije unutar EU, što je iznimno važno pitanje, posebno u svjetlu događaja u Ukrajini i smanjenja europske ovisnosti o ruskim energentima.  Latvijac Valdis Dombrovskis vođa je tima povjerenika koji rade na jačanju eura kao valute i na socijalnom dijalogu.  Nizozemac Frans Timmermans vođa je tima povjerenika koji rade na poboljšanju regulative, međuinstitucionalnim odnosima, vladavini prava i na temeljnim ljudskim pravima. 

Video: Tomislav Krasnec

Bugarka Kristalina Georgieva voditeljica je tima povjerenika koji rade na proračunu i ljudskim resursima. Talijanka Federica Mogherini voditeljica je tima povjerenika koji rade na europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, a među njima je, kao povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, i Neven Mimica. 

Malta ispred Hrvatske

Mimica će kao povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj najprije odgovarati potpredsjednici EK za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, a zatim Junckeru. Nijedna Mimičina inicijativa ne može doći do Junckera ako je prvo ne blagoslovi Mogherini, a isto pravilo vrijedi i za sve druge obične povjerenike koji imaju svoje “nadređene” potpredsjednike. No, Juncker se na predstavljanju cijelog tima trudio uvjeriti javnost da ova reorganizacija ne znači da postoje povjerenici prvog i drugog reda, već su svi zajedno jedan tim.

– Velika mi je čast. Ovo je važan portfelj. EU i njegove zemlje članice najveći su donatori razvojne pomoći u svijetu – izjavio je Mimica, koji je o 1. srpnja 2013. europski povjerenik za zaštitu potrošača. Svi povjerenici moraju još proći saslušanja u Europskom parlamentu prije no što preuzmu novu dužnost.

“One”, jedna od najpoznatijih razvojnih organizacija koju je osnovao pjevač grupe U2 Bono Vox, u pisanim je priopćenju jučer pozdravila nominaciju Nevena Mimice te ga pozvala da se priključi njihovoj kampanji i obveže kako će do 2030. godine svijet iskorijeniti ekstremnu bijedu.

Čitav sastav pogledajte ovdje.

Ovdje pročitajte komentar Tomislava Krasneca 

>>Reuters: Neven Mimica će biti povjerenik za pomorstvo i ribarstvo

Komentara 22

BU
bubimir
21:13 10.09.2014.

mimica se natjecao za mjesto povjerenika za istraživanje ruda i gubljenje vremena ali su ga preduhitrili trotteri

MO
mojazemlja
12:37 10.09.2014.

Kad ovi iz EU vidješe iz kojeg kartela dolazi gospodin Mimica ,odmah ga prekrižiše. Ne žele oni Merzelelice i Saboe u svojim klupama.

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
13:27 10.09.2014.

Sreća što je Mimica član partije pa mu sva područja ljdske djelatnosti jednako "dobro" leže. Kao uostalom i cijeloj Milanovićevoj vladi što se očituje u sjajnim rezultatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije