Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za resor

Hrvatska bi bolje prošla da je za EK nominirala ženu

juncker
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/8
12.09.2014.
u 08:30

Juncker: Bilo je teško doći do devet žena. Cijeli kolovoz, dok ste vi bili na suncu, radio sam na tome

Hrvatska bi se izborila za bolji portfelj u novoj Europskoj komisiji da je nominirala ženu za europsku povjerenicu u danima kad je novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker očajnički tražio od zemalja članica da nominiraju više žena u njegov tim.

S time se slaže nekoliko izvora bliskih Junckerovoj komisiji, a u to vjeruje i Dubravka Šuica, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

Potraga za ženama

– Mislim da bi nominacijom žene Hrvatska zaista povećala šanse da dobije bolji portfelj. Ja sam javno predlagala Vladi da nominira više kandidata, odnosno da uz Mimicu nominira i jednu ženu, no očito taj stav nije dijelio i premijer Zoran Milanović – kaže Šuica. U kuloarima u Bruxellesu otvoreno se govori da je Rumunjska iskoristila deficit žena koji je Juncker u jednom trenutku imao. Rumunjska je nominirala Corinu Cretu, političarku otprije poznatu tabloidima po razmjeni ljubavnih e-mail poruka s bivšim američkim državnim tajnikom Collinom Powellom. Zauzvrat, Rumunji su od Junckera rezolutno tražili portfelj regionalne politike, kroz koji se kontroliraju fondovi EU, i Corina Cretu je na kraju to i dobila.

Slovenija je također profitirala ne samo od činjenice da je nominirala troje kandidata, od čega dvije žene, nego i od činjenice da je među njima i bivša premijerka, a Juncker je tražio i što više osoba s jakim političkim životopisom. Alenka Bratušek tako je dobila mjesto potpredsjednice EK zadužene za energetsku uniju. Moguća potpora EU projektu gradnje LNG terminala na Krku, primjerice, ići će kroz njezine ruke. Hrvatska Vlada ignorirala je Junckerovu javnu potragu za većim brojem žena jer je prevladao stav da “ne bi bilo fer da se Mimicu sada zbog ženske kvote odbaci kao kandidata za njegov prvi puni mandat u Komisiji”.

Što bi bilo da je bilo

No, po principu “što bi bilo da je bilo”, mi smo sastavili prijedlog hrvatskih kandidatkinja za EK od kojih bi svaka kod Junckera vjerojatno dobila bolji portfelj od međunarodne suradnje i razvoja koji je dobio Neven Mimica. Prijedlozi su posve spekulativni, i neke od njih premijer Milanović ni u snu ne bi podržao na mjestu europske povjerenice iz Hrvatske, no Juncker, čini se, vrlo rado bi. Junckeru je bilo važno da od 28 članova tima ne bude manje žena nego u prethodnoj Barrosovoj komisiji, gdje ih je bilo 9. Juncker ih sada ima također 9. – Bilo je zaista teško doći do broja devet. Na kraju srpnja imao sam samo tri i cijeli kolovoz, dok ste vi bili na suncu, proveo sam na telefonu pokušavajući povećati taj broj – rekao je Juncker.

>>Rezultat u Bruxellesu: Hrvatska-Malta 0:1

>>Mimici mjesto europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj

Komentara 13

DD
ddh
09:54 12.09.2014.

Kao prvo Mimica nije kao povjerenik u Bruxellesu predstavnik Hrvatske nego predstavnik svoje partije i nije nikada niti ce ikada zastupati interese Hrvatske nego iskljucivo interese grupe sa Iblerovog trga, koja sa interesima Hrvatske tako i tako nema nista zajednickog. A kao drugo, jedan macho-komunist nece nikada dozvoliti, da u evropskoj komisiji jedna zena zastupa njegovu stranku. I radi toga Hrvatskoj i ide tako kako ide. Jer dok god je glavni postulati te vlade mrznja prema politickim protivnicima koje Milanovic i drustvo ne smatraju protivnicima nego neprijateljima, tako dugo ce se razni nesposobni Mimice postavljati po partijskoj liniji. A po partijskoj liniji se u Hrvatskoj tako i tako sve postavlja i partija s njezinim clanovima zivi bez valjanog rada iskljucivo na grbaci radnog covjeka. Neka Tahy, a danasa komunisti. Za radnog covjeka/kmeta nema tu nikakve razlike.

C0
cos 01
10:24 12.09.2014.

Najbolje bi prošli da smo nominirali nekog iz gej populacije.Ja ne kužim kako več sami sebi nisu smiješni. Mimica dolazi iz političke opcije u Hrvatskoj koja nije za svojeg mandata ništa od obečanog ispunila. Što više . Iza njih kaos.I to je jedini razlog.

Avatar MK
MK
08:58 12.09.2014.

Jedan od najboljih iz usta Nevena Mimice: "...netko bi morao raspisati referendum za NATO" ...a kako bi bilo da su drugovi poceli skupljati podpise? (...izgleda da predizborna spletkaranja izmedu Ruze Tomasic, Tomislava Karamarka i Josepha Daula nisu vise zanimljivi gospodinu Krasnecu - okrece se polako stvarnim problemim)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije