Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tu su i daleki rođaci, prinčevi...

Ne nasjedajte: Ostali bez novca zbog lažnih jer su ih uvjerili da im stiže paket koji nije došao

Računalna prijevara
Dino Stanin/Pixsell
17.11.2023.
u 12:56

"To su oni klikovi na poveznice koji vas vode u neke veselije dane jer ste dobili neko nasljedstvo koje niste očekivali", rekao je u Dnevniku Nove TV načelnik PU splitsko-dalmatinske, Slobodan Marendić.

Problem krađe identiteta SMS porukom, pozivom ili elektroničkom poštom svakodnevica je u vremenu društvenih mreža i napretka tehnologije. Tri načina krađe identiteta nazivaju se Vishingphishing smishingBartol Deak, iz Udruge mladih programera za Dnevnik Nove TV rekao je da se o svim vrstama računalnih prijevara može više doznati na SafetyNet kvizu koji je namijenjen mladima koji pomoću njega mogu provjeriti svoje znanje o sigurnosti na internetu. Korisnici na društvenim mrežama svakodnevno dobivaju milijunske ponude dalekih rođaka i prinčeva, a zapravo je riječ o lančanim porukama koje se smatraju računalnim prijevarama. 

"To su oni klikovi na poveznice koji vas vode u neke veselije dane jer ste dobili neko nasljedstvo koje niste očekivali", rekao je u Dnevniku Nove TV načelnik PU splitsko-dalmatinske, Slobodan Marendić. 

Policijski službenici Policijske postaje Duga Resa zaprimili su kaznenu prijavu 19-godišnjaka koji je 9. studenog zaprimio SMS poruku da mu je stigao paket, ali je preko dobivene poveznice dobio obavijest da mora potvrditi svoju adresu, što je i učinio. Međutim, preglednik ga je usmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Unio je svoje bankovne podatke zbog podmirenja troškova dostave. Ubrzo nakon toga utvrdio je da je s njegovog računa skinut određeni novčani iznos. Policija provodi kriminalističko istraživanje ovog događaja.

Također, još jedan slučaj računalne prijevare zaprimljena je u PU bjelovarsko-bilogorskoj kada je 48-godišnjakinja prijavila da je njezin sin dobio SMS poruku dostavne službe u kojoj je dostavljen link putem kojeg se trebao prijaviti kako bi ažurirao podatke svoje adrese, a vezano za dostavu paketa kojeg je očekivao. Kada se prijavio na dostavljeni link ponuđeno mu je da može online uplatiti paušalni iznos dostave paketa, za koji su u poruci naveli da se nalazi u njihovom skladištu, za iznos manji od jednog eura. Nakon što je upisao sve podatke s bankovne kartice svoje majke i nakon što je ona misleći da potpisuje uplatu paušala, na SMS traženje porukom na njen mobitel upisala je pin broj mobilnog bankarstva odnosno aplikacije koju ima instaliranu na svom mobitelu. Kasnije, uvidom u aplikaciju utvrdila je da je na jednom internet prodajnom mjestu njenom bankovnom karticom uplaćena transakcija od 570 eura zbog čega se smatra prevarenom za taj novčani iznos.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO:  Policija o uhićenju prevaranata: Oštećenika bi moglo biti više od 1000, šteta je 18.5 mil. eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije