Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: 'Ne zaboravimo da je ustaška vlast bila izdajnička, prodali su Dalmaciju'

"Da se ne zaboravi. Na današnji dan 1941. Ante Pavelić je Rimskim ugovorima izručio Mussoliniju najveći dio Dalmacije, u kojem je živjelo skoro 400.000 Hrvata. Svečanom činu potpisivanja u rimskoj Palazzo Venezia nazočila je cijela ustaška vlada", napisao je Milanović između ostalog.
18. svibnja 2020. u 19:22 173 komentara 31579 prikaza
Foto: Pixsell/Screenshot/YouTube

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, na svom je službenom Facebook profilu u ponedjeljak napisao komentar u vezi Rimskih ugovora koje je 1941. godine, baš na današnji dan, potpisao Ante Pavelić - šef nekadašnje NDH.

Status Zorana Milanovića prenosimo u cijelosti: 

"Da se ne zaboravi. Na današnji dan 1941. Ante Pavelić je Rimskim ugovorima izručio Mussoliniju najveći dio Dalmacije, u kojem je živjelo skoro 400.000 Hrvata. Svečanom činu potpisivanja u rimskoj Palazzo Venezia nazočila je cijela ustaška vlada.

Da se ne bi mislilo kako je to bio samo vješt taktički manevar, po jačemu ‘iznuđeni predračun’, uz namjeru da se u prvom trenutku talijanske slabosti računi izravnaju u našu korist, svjedoče dokumenti o Pavelićevim (još galantnijim u korist fašista) izdajničkim naumima iz 1927. Punu godinu dana prije atentata na Stjepana Radića i poslanike HSS-a u Beogradu. Konstanta u misli i nedjelu. Da se ne zaboravi...", napisao je predsjednik na Facebooku.

 

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • stric22:

    ....ne zaboravimo da je ivica račan potpisao ( potpisao ) razgraničenje u Savudrijskoj vali na način da daruje ( ne prodaje ( javno ) nego daruje ) teritorij RH Sloveniji... .... i danas 2020-e godine slovenci se pozivaju na taj ... prikaži još!aj potpis i zahtjevaju njegovu primjenu na terenu....

  • Neonacionalist:

    A što Milanović ne spominje da su svega 2 godine nakon potpisivanja Rimski ugovori poništeni i da je ujesen 1943. čitava Dalmacija vračena u sastav NDH , uz to je Pavelić tražio i poništenje Rapaslskih ugovora te povrat Istre i ... prikaži još! Kvarnera . NDH je obuhvačala uz čitavu Dalmaciju sa Bokom od 1943. i čitavu BIH i Srijem tj. bila je najveć hrvatsk država u povijesti IKADA a pogledajmo kolika je ova avnojevska kojoj su komunisti skrojili granice pa ravno upala smanjena.

  • Ljubav1:

    Dragi predsjednice ne zaboravimo da su jugoslaveni i srbi iz Kraljevine SHS jos davne 1920. godine dali legitimitet Italiji da preuzme dijelove Dalmacije na koje su se kasnije pozvali kada su imali stotine tisuca vojnika u dalmaciji te je Pavelic ... prikaži još! doveden pred gotov cin. Isto tako ne zaboravimo da je opet Pavelic raskinuo Rimske ugovore.